PoARTa Maratonului Internațional Sibiu 2024

poarta MIS 2024

foto: Andrei Bălășan

 

PoARTa Maratonului Internațional Sibiu
I don't want to be happy alone*

 

Artiști: Rena Rädle & Vladan Jeremić
Curatoare: Iris Ordean

 

Poarta Maratonului International Sibiu, denumită sugestiv poARTa, a ocupat, de-a lungul timpului, un rol central în cadrul evenimentului. În acest an, curatoarea proiectului și directoarea artistică MIS, Iris Ordean, i-a invitat pe artiștii Rena Rädle & Vladan Jeremić să transforme poarta într-o narațiune vizuală. PoARTa pe care am admirat-o cu toții la ediția a 13-a a maratonului a fost rezultatul unei rezidențe pe care artiștii au efectuat-o în Sibiu și în zonele din împrejurimi.
 

Semnificația porții MIS

 

PoARTa MIS este mai mult decât un punct de start / sosire. Este un loc unde nu doar participanții, ci și familiile, prietenii sau colegii se pot aduna și susține alergători și cauze. Este un loc de imensă bucurie, încurajare și entuziasm, dar și un loc de activism și caritate. MIS creează un context de filantropie și bunăvoință, concretizat în susținerea financiară a diferitelor cauze locale. 

 

„PoARTa, acest loc simbolic de trecere, de experiență și de transformare devine un soi de pânză de lucru, un mediu de creație, de exprimare artistică și de partaj comun”, spune Iris Ordean.
 

În timpul unei serii de conversații cu oameni implicați social din Sibiu, artiștii au alcătuit o listă de subiecte și preocupări ce au un impact vizibil asupra vieții sociale din regiune. A fost extrem de folositor și faptul că li s-au explicat multiple perspective asupra Sibiului și a maratonului în timpul sejurului lor în regiune.

 

Poartă MIS 2024
foto: Adrian Luca

 

Motivele lucrării rezultate se referă la observațiile pe care Rena și Vladan le-au făcut în timpul șederii lor de cercetare la Sibiu. Prin designul porții, ei prezintă o interpretare artistică a maratonului, motivele fiind o transpunere a discursului despre eveniment, societatea urbană și contradicțiile sale. 

 

„Compoziția în sine este susținută de motive vegetale imaginare, care, echipate cu picioare și pantofi de alergat, se alătură maratonului ca și alergători”, mai spune Iris.
 

Intenția artistică
 

„Am descoperit brândușa de munte în timpul călătoriei noastre spre Cabana Bărcaciu. Am aflat că o porțiune a maratonului trece prin pădure și că legătura cu natura este importantă. Motive precum vitele Angus, barza sau ursul fac referire la proiecte specifice de conservare a naturii din zona Sibiului, amenințată de defrișări sau de extinderea pășunilor îngrădite pentru producția de carne, de exemplu. Alte motive se învârt în jurul maratonului în sine, a sentimentului de fericire atunci când se donează pentru o cauză bună, se face sport sau se participă la activități comune. Norii care visează cu ochii închiși fac aluzie la dorința, dar și la iluzia de a trăi într-un oraș <<perfect>>.”
 

Artiști poartă MIS

foto: Ana-Maria Vaidean

 

Cine sunt artiștii porții MIS 2024
 

Rena Rädle & Vladan Jeremić sunt artiști ale căror lucrări orientate spre cercetare cuprind instalații și intervenții artistice în spațiul public. În practica lor colaborativă, Rena & Vladan explorează relația dintre artă și politică, dezvăluind contradicțiile societăților actuale. Ei folosesc tehnici ușor de reprodus și distribuit, cum ar fi desenul și tipăriturile, pecum și materiale simple, cum ar fi textilele, cartonul și lemnul. Artiștii insistă asupra valorii de întrebuințare a producției lor artistice și asupra conștiinței sociale și ecologice. Ei dezvoltă potențialul transformator al artei în contextul luptelor sociale și în colaborare cu mișcările sociale.
 

Tur ghidat poartă MIS

foto: Ana-Maria Vaidean

 

Tur ghidat al porții
 

Înainte de startul ediției a 13-a a Maratonului Internațional Sibiu a avut loc un tur ghidat al porții, organizat de Centrul Cultural German Sibiu, la care au participat și artiștii, urmat de un Vernisaj RAFT DKH edition (You Go Turtle Go) la sediul centrului.

 

Expoziție poartă MIS

foto: Gabriela Cuzepan

 
Expoziție poARTă la Centrul Cultural German 
 

La aproximativ o lună după MIS, elemente ale porții au fost reutilizate în grădina Centrului Cultural German, expoziția rezultată promovând  reciclarea, conservarea resurselor și reinventarea scopului acestora. Principalul motiv al porții, brândușa de munte, a transformat curtea interioară a centrului într-o grădină populată de flori alergătoare. 

Expoziția 𝑻𝒉𝒆 𝑩𝒂𝒄𝒌𝒚𝒂𝒓𝒅 𝒐𝒇 𝒆𝒂𝒓𝒕𝒉𝒍𝒚 𝒅𝒆𝒍𝒊𝒈𝒉𝒕𝒔 este deschisă până în 15 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 - 18:00.

 

Expo poartă MIS
foto: Gabriela Cuzepan 

***

Artiștii și curatoarea doresc să mulțumească tuturor pentru discuțiile detaliate, ideile și observațiile fără de care această lucrare nu ar fi fost posibilă: Mihai Rusu (ULBS), Dan Perjovschi, Gabriela & Joachim Cotaru (Asociația Hosman Durabil), Alexandru Haraga (Ordinul Arhitecților Sibiu), Ana-Maria Daneș (director executiv, Centrul Cultural German Sibiu), Miruna Gritu (Asociația Prietenii Berzelor), Daniel Troancă (Clubul Sportiv Comunitar Sibiu), Daniela James (fundraiser independent), membri ai Asociației Cu Verdele-n Sus!, Centrului Cultural German Sibiu pentru că a făcut posibil sejurul de cercetare și Fundației Comunitare Sibiu pentru încrederea acordată și comisionarea lucrării.