
Mișcare pentru copiii din Roșia
APAR Rosia
Mișcare pentru copiii din Roșia
APAR Rosia
Activitatea fizică are un impact puternic asupra dezvoltării emoționale și sociale a fiecărui copil, reprezentând totodată și un important remediu antistres. Joaca afară susține starea de relaxare, o premisă pentru sănătatea emoțională a copiilor. Din acest motiv dorim să dotăm curtea centrului social al asociației cu echipamente sportive. Am optat pentru realizarea acestui proiect din cauza gradului ridicat de agresivitate din sat, și implicit în rândul copiilor. Credem că, dacă micuții au șansa de a se juca și a-și petrece cât mai mult timp într-un mediu sănătos, vor reuși să se dezvolte armonios, învățând să își controleze agresivitate.
La 17 km depărtare de tumultul orașului Sibiu se află satul Roșia înconjurat de munți și dealuri. În liniștea de aici funcționează de peste 25 de ani o școală Waldorf, datorită unei familii care nu a putut rămâne indiferentă la condițiile grele în care trăiau numeroșii copii de etnie romă din sat. Totul a început în anul 1995 cu înființarea asociației și un proiect şcolar-social pilot, denumit pe atunci „Alfabetizarea copiilor de etnie romă”. In anul 2000 am primit statutul unei școli Waldorf publice acordat de ISJ Sibiu. În acest moment școala are două grupe de grădiniță și clasele 0 – 8. Asociația a înființat și o cantină unde fiecare copil se bucură zilnic de o masă caldă. Pentru toți copiii funcționează și 2 programe de after-school (unul la școală și unul în centrul social deschis în urmă cu doi ani), un program de muzică (cu două direcții distincte - unii copii studiază un instrument iar alții, care au nevoie, beneficiază de terapie prin muzică) și diverse proiecte artistice, sportive și meșteșugărești. În completarea programelor educaționale, asociația noastră se implică și pe plan social prin diverse proiecte menite să crească nivelul de trai al familiilor defavorizate.
Știm că joaca în aer liber îi ajută pe cei mici să își dezvolte abilitățile necesare pentru o viață sănătoasă. Corpul unui copil trece prin cea mai puternică etapă de dezvoltare fizică între vârstele de 2 și 12 ani. Aceasta implică nevoia de a explora, a se cățăra, a alerga și a sări cu fiecare ocazie. Prin acest proiect dorim să îmbunătim calitatea activității fizice care reprezintă o parte integrantă a programului de după-masă prin achiziționarea unor echipamente precum o trambulină, un coș de baschet, o plasă de volei, mingi, corzi și palete, de care nu dispune nici școala Waldorf. Oferindu-le copiilor posibilități variate de a se mișca în voie și a-și dezvolta prin aceasta diverse abilități motrice, nu susținem numai dezvoltarea lor fizică, ci și o dezvoltare armonioasă și sănătoasă la nivel psihic.
b. Dezvoltarea îndemnarii și motricității în rândul copiilor participanți la programele și activitățile sportive ale asociației.
c. Un mod mai bun de gestionare a stresului și frustrărilor prin mișcare. Scăderea gradului de agresivitate în rândul celor mici.
-
Achiziționarea de echipamente sportive 01 August 2025 - 31 August 2025
Această activitate prevede studierea pieței cu privire la echipamentele pe care intenționăm să le achiziționăm, colectarea de oferte de preț din perioada de achiziție (pentru a vedea prețurile actualizate fața de ianuarie 2025), achiziționarea și montarea echipamentelor sportive propuse prin acest proiect.
-
Desfășurarea de activități cu copiii 01 September 2025 - 30 November 2025
Utilizarea echipamentelor în cadrul programului de după masă. Acestea vor fi utilizate la aproximativ 50 de activități cu diferite grupe de copii.
-
Decontarea proiectului 01 December 2025 - 20 December 2025
Ultima activitate din cadrul proiectului propus se referă la decontarea achizițiilor făcute, la raportarea financiară aferentă acestora dar și la raportarea narativă și la punerea la dispoziția Fundației Comunitare Sibiu a imaginilor surprinse în cadrul activităților desfășurate cu beneficiari direcți ai proiectului.
-
Grupul țintă:
Beneficiarii direcți ai proiectului sunt elevii școlii din Roșia.
Beneficiari indirecți sunt locuitorii satului Roșia prin scăderea gradului de violență în rândul copiilor. - Vârsta 6-10: 50
- Vârsta 11-14: 50
- Total beneficiari direcți: 100
- Beneficiarii indirecți: Părinții și familiile copiilor care beneficiază de programele asociaiei nostre și comunitatea locală (aprox. 100 de persoane)