Target
4 000
RON
3 535 RON

Vrem să învățăm limba Română

Sibiu International Friends

Susține Alergător Înscrie Alergător

Vrem să învățăm limba Română

Sibiu International Friends

Grupul numit "Sibiu Internațional Friends" își propune să sprijine procesul de învățare a limbii române prin furnizarea de cursuri gratuite destinate nivelurilor A1 și A2, adresate tuturor străinilor, imigranților și migranților care locuiesc în orașul Sibiu, din diverse motive.

La sosirea într-o țară străină, familiarizarea cu limba locală reprezintă o poartă de acces către cultura locală. De aceea, cunoașterea limbii locale este extrem de importantă pentru noii veniți. Este un semn de respect, efort, interes și perseverență, ceea ce contribuie la câștigarea încrederii localnicilor. Ca urmare, aceștia vor fi mai deschiși să împărtășească aspecte din cultura lor și să ofere sprijin.

Sibiu International Friends
Sibiu International Friends

Grupul a fost creat pe platforma Facebook în urmă cu 2 ani la inițiativa unui grup de prieteni alcătuit din cetățeni străini, imigranți, migranți și români. Scopul inițial a fost acela de a reuni toți străinii cu reședința în Sibiu, indiferent de naționalitate, vârstă, sex sau religie, care doresc să împărtășească din experiențele lor, să socializeze și să se sprijine reciproc, în lipsa unui cerc social și familiar.

Având în vedere modul în care a fost creat grupul, nu era de așteptat ca acesta să se dezvolte atât de repede cum a făcut-o și nici să reușească să acopere nevoi foarte importante, fără resurse financiare. Însă, în octombrie 2023 am facilitat accesul la învățarea limbii române prin cursuri gratuite de nivel A1, și A2, al doilea ciclu urmând să înceapă în 2024.

Această activitate nu ar fi fost posibilă fără să fi găsit, din fericire, o profesoară care s-a oferit să predea gratuit limba română. Ea va continua să susțină grupul până în luna iunie 2024. De asemenea, este bine de precizat că la început un alt membru al grupului care este cetățean român ne-a permis să folosim spațiul său pentru această activitate.

Membrii grupului, care locuiesc în oraș de mai bine de 8 ani, au identificat nevoia de a învăța limba română odată cu sosirea lor în oraș. Ca parte din procesul care a ajutat la identificarea nevoii, în anul 2018, aceștia au beneficiat pentru prima dată de sprijinul unei organizații neguvernamentale din Sibiu (care în prezent nu mai funcționează), care le-a oferit acces la învățarea gratuită a limbii la nivel conversațional și parțial A1, timp de aproximativ trei luni.

Ulterior, mai mulți membri au fost nevoiți să apeleze la organizații neguvernamentale din alte orașe din apropiere, care ofereau cursuri gratuite de limba română în mod recurent. Acestea ne-au ajutat să realizăm că modalitatea de a învăța limba română în orașul Sibiu este momentan limitată la opțiunile de a plăti un profesor pe ora sau prin Universitatea Lucian Blaga, unde, însă, înscrierea este rezervată doar studenților înscriși oficial sau să apeleze la organizațiile neguvernamentale din afara Sibiului.
Se urmărește ca beneficiarii să obțină îmbunătățiri pe următoarele arii:

• Culturale - cursurile îi vor ajuta să se adapteze la noua societate, încercând să evite șocul cultural pe care îl presupune schimbarea țării
• Muncă - le va permite o relație mai bună cu șefii, colegii; să caute și să aspire la alte oportunități de angajare, să își dezvolte calificările profesionale și experiența dobândită pe parcursul vieții.
• Educațional - vor putea continua să dobândească cunoștințe și să își poată realiza aspirațiile academice.
• Familial - se vor putea simți ca acasă alături de rudele lor.
• Social - se vor reduce vulnerabilitățile cu care se confruntă.
Prezentul proiect își propune să pună bazele implementării unui program de sprijin socio-educațional pentru beneficiari, pornind de la realitatea actuală din oraș, ca urmare a faptului că sosirea străinilor, atât expatriați cât și lucrători, a crescut într-un mod vertiginos, evident și îmbucurător pentru cei care identifică această situație ca pe o schimbare în bine.

Această împrejurare nu trece neobservată, deoarece străzile sunt diferite în prezent. Spre deosebire de anii trecuți, acestea sunt tot mai pline de un aflux cultural de persoane de pe toate continentele, ceea ce generează multă curiozitate, bucurie și speranță, alături de incertitudine, teamă și complicații din cauza lipsei evidente de programe de predare a limbii pentru cei care au sosit deja și vor continua să sosească.

Obiectivele proiectului sunt:
• Începerea integrării imigranților
• Adaptarea culturală și îmbunătățirea la nivelurile descrise mai sus.
• Oferirea de cursuri gratuite de limbă română, pentru nivelurile A1 și A2, către 32 beneficiari pe parcursul a 6 luni.
  1. Vrem să învățăm limba Română 06 July 2024 - 20 December 2024

    - Ore Nivel A1 desfășurate online timp de doi luni jumate, 16 persoane/beneficiari per fiecare clasa. Durata per clasa approx. 2 ore. - Ore Nivel A2 desfășurate online timp de doi luni jumate, 16 persoane/beneficiari pe fiecare clasa. Durata per clasa approx. 2 ore.

Running Icon

27 alergători înscriși

Alergător Cursă
Daniel Caraiman Alergător
Susține
John Paul Ybanez Alergător
Susține
Alden Lumayag Alergător
Susține
Marlon Comia Alergător
Susține
Naeim Tahernia Alergător
Susține
Iakov Israel Pimberis Alergător
Susține
Yulia Weiss Alergător
Susține
Bogdan-Iulian Mihai Alergător
Susține
Andrea Radtke Fundraiser
Susține
Tugonon Noel Alergător
Susține
Icon

28 susținători înregistrați

Susținător Alergător susținut Cursă Sumă
Alin Ungureanu Cristina Lewandowski 100 RON
Leamor Tolentino Tugonon Noel 20 RON
Leamor Tolentino Iris Diaconescu 20 RON
Nicole Esser Andrea Radtke 200 RON
Daniela Muntean Cristina Lewandowski 100 RON
Diane Viands Cristina Lewandowski 500 RON
Bernd Schuster Andrea Radtke 150 RON
Roxana Prioteasa Ali Hamdi 100 RON
Anonymous Mihaela Ionescu 200 RON
Nicu Constantin Ioan Iulian Nistor 100 RON
  • Grupul țintă: Subliniem faptul că România a primit mulți lucrători imigranți în ultimii ani. Orașele mare erau deja pline de străini cel puțin cu câțiva ani în urmă. Cu toate acestea, Sibiul se afla încă în afară acestui scenariu, adică nu avea o migrație ridicată.
    În prezent, orașul este mai divers, aceasta reprezentând o schimbare fundamentală, deoarece avem un conglomerat de mai multe națiuni care poate duce la generarea de mișcare economică în beneficiul orașului. Statisticile arată că 2600 de străini s-au înregistrat până în prezent la birourile de imigrare din Sibiu.
    Grupul țintă - având până în prezent în jur de 1100 de membri - este să aibă minim 16 elevi pe clasă.
  • Vârsta 11-14: 1
  • Vârsta 15-18: 1
  • Vârsta 19-25: 15
  • Vârsta 26-64: 15
  • Total beneficiari direcți: 32
  • Beneficiarii indirecți: În Sibiu vedem azi, datorită imigranților și migranților, o diversitate a mai multor națiuni pe străzile sale frumoase și pitorești, în restaurantele, cafenelele, hotelurile, birourile, fabricile și centrele comerciale.
    Prin urmare, considerăm că beneficiarii indirecți ai proiectului sunt:
    a. Comunitatea sibiană.
    b. Diferiți angajatori.