Target
20 000
RON
6 501 RON

Împrejmuire spații adăpost animale sălbatice

Asociația Prietenii Berzelor

Susține Alergător Înscrie Alergător

Împrejmuire spații adăpost animale sălbatice

Asociația Prietenii Berzelor

La început au fost doar berze. Treptat au avut nevoie de ajutor și alte păsări: lebede, bufnițe, ulii etc. Apoi au apărut arici răniți, pui de vulpe sau bursuci. Au urmat apeluri pentru căprioare rănite în accidente rutiere, țestoase abandonate, pui de păsări sau animale sălbatice rămași din diferite motive orfani. Tot mai multe animale din fauna sălbatică aveau nevoie de ajutor. Spațiile noastre pentru îngrijirea și reabilitarea acestora nu mai erau suficiente. Astfel a apărut necesitatea construirii unui nou adăpost pentru acestea. Am reușit să achiziționăm 9000 de mp și am început demersurile pentru obținerea autorizațiilor. Împrejmuirea adăpostului este următoarea provocare ce trebuie depășită pentru a duce mai departe visul nostru.

Asociația Prietenii Berzelor
Asociația Prietenii Berzelor

Asociația Prietenii Berzelor a pornit la drum din dorința de a ajuta berzele din Cristian. Însă nevoia de ajutor era mult mai mare decât anticipasem noi în momentul înființării. Am început să construim suporturi pentru cuiburile berzelor pentru că am văzut cu ochii noștri cum cuiburile iau foc și berzele mor. Apoi am preluat berze rănite din Cristian și localitățile învecinate. Si nu doar berze. Suntem chemați la apelurile pe numărul unic de urgență 112 pentru animale sălbatice rănite. Am înființat EMSAS ( Echipa Mobilă Pentru Salvarea Animalelor Sălbatice) ce se deplasează pe raza județului Sibiu pentru acordarea primului ajutor și preluarea animalelor sălbatice rănite. Preluăm anual sute de păsări și animale rănite din toată țara. În 2023 am eliberat 56 de berze după ce au fost reabilitate la Cristian. Desfășurăm activități educative, activități legate de protecția mediului dar și activități de cercetare. Am implementat diferite proiecte pentru protejarea și promovarea faunei sălbatice. În prezent așteptăm obținerea autorizației de construcție pentru adăpostul pentru animale sălbatice pe care intenționăm să îl construim pe raza comunei Gura Râului pe o suprafață de 9000 mp.

Anual sute de păsări (cele mai multe berze dar și alte specii: lebede, bufnițe, ulii, porumbei, șoimi) și animale sălbatice rănite au nevoie de ajutor. Rănite în accidente rutiere, cu fracturi ale aripilor sau picioarelor, cu traumatisme craniene în urma coliziunilor sau pui rămași din diferite motive orfani toți au nevoie de spații speciale pentru recuperare. O mare problemă o reprezintă diversitatea speciilor pe care le avem in grijă, fiecare dintre acestea având nevoie de spații speciale pe perioada reabilitării. În plus pentru fiecare specie este nevoie de spații separate pentru carantină sau recuperare. Astfel a apărut nevoia construirii unui adăpost cât mai diversificat, cu condiții cât mai apropiate de natură pentru a reduce stresul pacienților pe perioada îngrijirii. Împrejmuirea acestuia este extrem de importantă pentru a limita accesul altor animale în adăpost și a reduce riscul evadării celor aflate în îngrijire. Lucrăm cu animale sălbatice pentru care captivitatea reprezintă un stres Gardul de plasă va fi dublat de unul ”verde”, viu din diferite specii forestiere adaptate condițiilor din zonă oferind astfel o protecție suplimentară animalelor aflate în adăpostul nostru
Construirea unui nou adăpost ne va permite să ajutăm mult mai multe animale aflate în nevoie. Dat fiind faptul că preluam animale și păsări sălbatice din specii diferite avem nevoie de spații individualizate pentru nevoile fiecărei specii, acestea reprezentând un plus pentru recuperarea și eliberarea ulterioară a acestora. Împrejmuirea adăpostului cu gard de plasă dublat de un gard viu este extrem de importantă pentru a asigura liniștea pacienților pe perioada recuperării. În plus centrul va fi un instrument educativ de unde cei mici vor putea afla cum să ajute corect un animal sălbatic rănit dar și pentru studenții la medicină veterinară ce se vor putea specializa la noi.
Proiectul își propune îngrădirea spațiilor destinate îngrijirii animalelor sălbatice de la noul adăpost al asociației. Gardul de plasă va fi dublat de un gard viu din diferite specii forestiere adaptate condițiilor de mediu din zonă. Ne dorim să avem un gard mereu verde indiferent de anotimp ce va proteja adăpostul și animalele aflate în grija noastră. Gardul va funcționa în primul rând ca o barieră ce va împiedica animalele sălbatice din exterior să pătrundă în interior. Acest risc există datorită amplasării adăpostului în câmp deschis între comunele Orlat și Poplaca pe teritoriul comunei Gura Râului. . Având în vedere că lucrăm cu animale sălbatice ce sunt extrem de imprevizibile și pentru care captivitatea reprezintă un stres gardul este util pentru a reduce riscul evadării animalelor ce sunt în perioada de reabilitare. În plus acesta va fi și un bun izolator fonic protejând animalele din interior pe perioada recuperării.
  1. Pregătirea terenului 20 September 2024 - 30 October 2024

    Vor fi realizate lucrările necesare pentru pregătirea terenului atât pentru plantarea gardului viu cât și a gardului de plasă ( nivelare, tasare, curățare )

  2. Construirea gardului de plasă 01 October 2024 - 31 December 2024

    Vor fi făcute săpăturile pentru stâlpi și se va împrejmui terenul cu plasa

  3. Plantare gard viu 01 October 2024 - 15 October 2024

    Va fi organizată o acțiune de plantare a gardului viu ce va dubla gardul de plasa.

Running Icon

107 alergători înscriși

Alergător Cursă
Elisabeth Köber Alergător
Susține
Dumitru Pipernea Alergător
Susține
Daniela Sauer Alergător
Susține
Flavius Popescu Alergător
Susține
Sabina Ioniță Alergător
Susține
Magdalena Coroiu Alergător
Susține
ALICE - MARIA POLGAR Alergător
Susține
Olivia Alexandra Dobre Alergător
Susține
Stroe Sofia-Maria Alergător
Susține
Georgiana Moldoveanu Alergător
Susține
Icon

23 susținători înregistrați

Susținător Alergător susținut Cursă Sumă
Ruxandra Fratila-Stanescu Beatrice Ungar 50 RON
Lucy Lucy Eduard Pacuraru 50 RON
Dada Dada Eduard Pacuraru 50 RON
H H Iris Baciu 60 RON
Liliana Popa Denisa Stroia 30 RON
Roxana Hadarean Iris Baciu 50 RON
Marioara Bacila Iris Baciu 50 RON
Alice Nistor Ana Radu 50 RON
Raluca Filip Iris Baciu 150 RON
Mihaela Rusu Iris Baciu 100 RON
  • Grupul țintă: Proiectul nostru se adresează în primul rând păsărilor și animalelor sălbatice care din diferite motive ajung să aibă nevoie de ajutor. Pui orfani, animale sălbatice ce cad victime accidentelor rutiere, animale cu diferite traumatisme, animale epuizate ajung în grija voluntarilor asociației noastre. Ajutând tot mai multe animale sălbatice vom putea veni și în sprijinul studenților la medicină veterinară care la adăpostul nostru vor avea posibilitatea să lucreze și să se specializeze pe faună sălbatică dar și a celor de la specializări precum ecologie și protecția mediului sau biologie. In plus centrul va fi un instrument educativ, cei mici putând învăța aici cum să ajute corect un animal sălbatic rănit.
  • Total beneficiari direcți: 0
  • Beneficiarii indirecți: La acțiunile de plantare a gardului viu vor participa elevi ai școlilor din apropierea adăpostului dar și studenți ai Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu de la specializările Ecologie și Protecția Mediului și Biologie.