Cea mai mare ediție a Maratonului Internațional Sibiu adună aproape 9000 de participanți la start, în weekendul 25-26 mai
8953 de participanți - adulți, adolescenți și copii - se vor pune în mișcare la cea de-a 13-a ediție a Maratonului Internațional Sibiu și vor lăsa urme pentru 51 de cauze din comunitatea locală. MIS va avea loc în acest weekend, în 25 și 26 mai, iar pe parcursul traseelor, participanții vor fi încurajați de aproximativ 650 de voluntari.
În acest an, la cea de-a 13-a ediție, evenimentul aduce împreună întreaga comunitate: cetățeni, organizații, companii și autorități publice. Pentru al 3-lea an consecutiv, Maratonul de la Sibiu se poziționează pe al doilea loc în rândul Maratoanelor din țară ca număr de alergători. În plus, ediția din acest an aduce la start cel mai mare număr de participanți - cu aproape 2400 mai mulți față de ediția din 2023. La cele 11 curse din cadrul evenimentului s-au înscris 6715 adulți și adolescenți și 2238 de copii, peste 250 alegând opțiunea „Aleargă peste tot” cu GLS. Având în vedere numărul mare de participanți înscriși la ediția din acest an, pentru medalii s-au folosit nu mai puțin de 10 km de șnur.
În Piața Mare, dar și pe parcursul traseelor, participanții vor avea parte de nenumărate surprize. Mai multe momente artistice se vor desfășura pe traseele de alergare, iar unul dintre ele va avea loc în zona Valea Aurie, unde participanții vor asista la un moment muzical susținut de trupa locală Waves, pe o scenă configurată într-un tir SAM Transport. Le mulțumim celor de la Asociația Play pentru suportul oferit și realizarea acestui moment deosebit.
Maratonul Internațional Sibiu 2024 este un eveniment sportiv de strângere de fonduri pentru cauze din comunitatea locală, organizat de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu, partenerul principal MultiversX precum și alți parteneri locali. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Sportivă.
De-a lungul celor 12 ediții, prin intermediul maratonului s-au pus pe picioare în jur de 332 de proiecte diverse: construcția unui refugiu alpin, protejarea berzelor albe, cursuri de educație arhitecturală, muzicală sau chiar civică, renovarea și dotarea bibliotecilor și curților școlilor – inclusiv din mediul rural, amenajarea de săli polisenzoriale, repararea unei sinagogi, echipamente medicale pentru animale sălbatice rănite, prevenția bolilor neurodegenerative, sterilizarea câinilor și pisicilor fără stăpân, activități cu și pentru persoanele cu dizabilități, achiziția de echipamente medicale etc.
6% din populația Sibiului se pune în mișcare la MIS – Ana Bugneriu
„Cifrele noastre sunt impresionante în sensul în care, de câtiva ani, MIS este al 2-lea maraton din țară. Asta este ceva față de care suntem recunoscători. Nu o vedem ca pe un câștig al nostru, personal, ci o vedem ca pe o experiență care ne duce mai degrabă spre smerenie, pentru că noi nu am putea să facem asta fără ajutorul comunității care dă impact și valoare acestui eveniment. Nu putem decât să vă fim foarte recunoscători pentru că acest eveniment nu se face altfel decât împreună”, a declarat Ana Bugneriu, directoarea executivă a Maratonului Internațional Sibiu în cadrul conferinței de presă susținută ieri la Nook 2.
„Când vine vorba de Maratonul Internațional Sibiu, nu știi cui să mulțumești mai mult. Organizatorilor, alergătorilor, cauzelor înscrise, sponsorilor, zecilor de mii de oameni care susțin cauzele alese de alergători. Trebuie să le aducem aminte alergătorilor că fiecare pas pe care îl fac în cadrul Maratonului este un pas către o comunitate mai conectată și mai sănătoasă. Suntem extrem de mândri de ce faceți, nu doar pentru cele două zile ale evenimentului, când schimbați fața orașului, când tot orașul respire mișcare, ci și în cele câteva săptămâni și luni înainte de eveniment, când parcul este plin de alergători”, a spus Andrei Adam, Head of Operations MultiversX, partenerul principal al evenimentului, prezent la conferință.
La conferința de presă a participat și Daniel Troancă, directorul tehnic al MIS, care a prezentat noutățile ediției din punct de vedere tehnic, vorbind, totodată, despre trasee și restricțiile de trafic.
„Traseul nostru este în continuare cel mai frumos traseu de maraton din România, părerea mea. Are absolut de toate. (…) Suntem pregătiți pentru tot. Sperăm să avem o cursă frumoasă și la sfârșit să ne bucurăm toți de ceea ce înseamnă Maratonul Internațional Sibiu, un eveniment excepțional care înainte de a fi un eveniment sportiv este un eveniment care aduce sibienii împreună”, a declarat Dani Troancă.
Cauzele MIS 2024
Prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu, Fundația Comunitară Sibiu își propune să susțină spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune care pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții. Până în acest moment, cele 51 de cauze au strâns 1.031.918 lei. Dintre acestea, 19 și-au depășit targetul, iar două au depășit borna de 200% din targetul propus.
O noutate a ediției 13 o reprezintă urnele de donații care se vor regăsi pe perioada evenimentului la corturile partenerilor din Piața Mare. Pentru a amplifica natura filantropică a Maratonului, organizatorii încurajează toți participanții să facă donații pentru cauzele MIS la corturile partenerilor, urmând să fie recompensați cu multe surprize și bunătăți. Pentru un proces rapid și simplificat al donațiilor, participanții sunt încurajați să vină cu cash la ei, însă vor putea plăti și cu telefonul prin QR-ul codul de pe urne. Toate cele 51 de cauze de la MIS vor putea fi susținute cu donații și la Info Pointul din Piața Mică, dar și pe site-ul maratonului, până în data de 28 iunie.
Alergătorii MIS 2024
Cei 8953 de alergători vin atât din Sibiu, cât și din afara județului: de la Buzău și Constanța la Bistrița Năsăud sau Arad și Iași. Totodată, la MIS 2024 se vor pune în mișcare și aprox. 50 de alergători din Germania, Regatul Unit al Marii Britanii, Italia, Irlanda, Grecia și alte țări europene. Nu mai puțin de 80 de companii din Sibiu și-au anunțat participarea la eveniment, atrăgând în jur de 4.500 de participanți din rândurile angajaților. Cel mai tânăr participant la MIS 2024 are 4 ani, iar cel mai vârstnic 81, fiind înscris la noua probă de mers alert Pași pentru oraș by Bilstein.
Traseul evenimentului traversează centrul istoric al Sibiului, după ce startul se dă în Piața Mare, ajunge în parcul Sub Arini și Complexul Național Muzeal Astra, iar cursa de maraton, cea mai complexă (42 km) ajunge până în Rășinari și Poplaca. În acest an au avut loc câteva modificări de traseu, toate regăsindu-se pe site-ul maratonului, la secțiunea Info Utile.
Amintim că, și în acest an, evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile, iar Cursele Copiilor vor avea loc duminică, 26 mai. Întregul program al evenimentului poate fi consultat aici: https://maratonsibiu.ro/ro/info-utile-0.
Tema MIS 2024 este „Nu sta acasă, că-ți stă norocul”, așadar sibienii și nu numai sunt invitați să participe, în cele două zile de eveniment, la sărbătoarea mișcării, și să încurajeze alergătorii de-a lungul traseului. Motto-ul ediției se regăsește și pe tricoul oficial al maratonului, grafica mesajului purtând semnătura artistului Dan Perjovschi. Tricourile din acest an reprezintă mai mult decât un echipament de alergare - ele sunt expresia unei viziuni, a unui mesaj și a unei energii colective. Mesajul de pe tricoul MIS 2024 a fost ales datorită caracterului civic și are dublă însemnătate: de a chema sibienii și nu numai să participe la Maraton, dar și de a-i îndemna să iasă la vot în acest an al alegerilor.
Restricții trafic
Sâmbătă, 25 mai, va fi oprit traficul pe mai multe artere din mun. Sibiu, dar și pe DJ 106 A Sibiu – Rășinari, DJ 106 D Rășinari – Poplaca și DJ 106 R Poplaca – Sibiu, iar duminică, 26 mai, în cadrul Curselor, vor exista restricții de trafic în mun. Sibiu pe str. Papiu Ilarian, strada Timotei Popovici și Arhivelor. Mai multe detalii despre restricțiile de trafic sunt disponibile aici: https://maratonsibiu.ro/ro/restrictiitrafic.
În cadrul evenimentului, siguranța va fi sporită cu ajutorul partenerului ISU Sibiu, care va fi prezent atât în Piața Mare, cât și pe trasee, cu un efectiv de peste 20 de paramedici și voluntari SMURD, două ambulanțe, două motociclete și 7 puncte de prim ajutor pe trasee. De asemenea, ISU Sibiu a susținut un training de prim ajutor pentru toți voluntarii și coordonatorii MIS.
Expoziția cauzelor MIS, până în 15 iunie, în Piața Huet
Cele 51 de proiecte propuse de comunitatea sibiană la Maratonul Internațional Sibiu au fost interpretate de RaColaj și sunt expuse, în Piața Huet, până în data de 15 iunie, în cadrul „Artă și empatie. Expoziție a cazurilor sociale și răspunsul comunității”, expoziție coordonată de Iris Ordean, directoarea artistică MIS. Artiștii Racolaj au reușit să „traducă”, cu o sensibilitate aparte, cauzele sociale în metafore vizuale, prin tehnica proprie a colajului analog, fiecare colaj fiind o poveste în sine, atent conturată pentru a transmite mesajul puternic al empatiei și al schimbării sociale.
* foto: Gabriela Cuzepan
Expoziția cauzelor MIS este un proiect realizat de Fundația Comunitară Sibiu, împreună cu partenerii MultiversX și Deutsches Kulturzentrum Hermannstadt, cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.
PoARTa MIS și tur ghidat
În acest an, poARTa Maratonului Internațional Sibiu este semnată de doi artiști internaționali. Curatoarea proiectului, Iris Ordean, i-a invitat pe artiștii Rena Rädle & Vladan Jeremić să transforme poarta într-o narațiune vizuală, rezultatul unei rezidențe pe care artiștii au efectuat-o în Sibiu și în zonele din împrejurimi. În timpul unei serii de conversații cu oameni implicați social din Sibiu, artiștii au alcătuit o listă de subiecte și preocupări ce au un impact vizibil asupra vieții sociale din regiune.
„Denumită sugestiv poARTa, a ocupat de-a lungul anilor un rol central în cadrul acestui eveniment, fiind la rândul său un punct de start / sosire, un loc unde nu doar participanții, ci și familiile, prietenii sau colegii se pot aduna și susține alergătorul pe care l-au ales. Este un loc de imensă bucurie, încurajare și entuziasm, dar și un loc de activism și caritate. MIS creează un context de filantropie și bunăvoință, concretizat în susținerea financiară a diferitelor cauze locale. Poarta, acest loc simbolic de trecere, de experiență și de transformare să devină un soi de pânză de lucru, un mediu de creație, de exprimare artistică și de partaj comun. Motivele lucrării rezultate se referă la observațiile pe care Rena și Vladan le-au făcut în timpul șederii lor de cercetare la Sibiu. Prin designul porții, ei prezintă o interpretare artistică a maratonului; motivele sunt o transpunere a discursului despre eveniment, societatea urbană și contradicțiile sale. Compoziția în sine este susținută de motive vegetale imaginare, care, echipate cu picioare și pantofi de alergat, se alătură maratonului ca și alergători”, a transmis Iris Ordean, curatoare.
Joi, 23 mai, începând cu ora 17:00, va avea loc un tur ghidat al porții MIS, în compania curatoarei și a celor 2 artiști, urmat de un vernisaj la Centrul Cultural German / Deutsches Kulturzentrum Hermannstadt.
Mai multe detalii despre programul evenimentului și informații utile se găsesc pe https://maratonsibiu.ro/ro/info-utile-0 și pe pagina de facebook Maratonul Internațional Sibiu.
***
Fundația Comunitară Sibiu este un finanţator privat local ce identifică, promovează şi finanţează iniţiative şi proiecte ale comunităţii sibiene - ONG-uri, grupuri de iniţiativă, companii, persoane fizice – contribuind, astfel, la dezvoltarea locală. Fondurile sunt colectate, administrate şi distribuite prin intermediul granturilor.