Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul
Naşterea unui copil înseamnă, petru majoritatea părinţilor, o bucurie. Pentru părinţii prematurilor bucuria acestui început este umbrită de îngrijorări, teamă şi speranţă. Începutul de drum este încă şi mai greu pentru însăşi protagoniştii acestui început în viaţă, pentru aceşti copii născuţi prea devreme. Căldura, liniştea şi pacea corpului matern, a uterului, atât de necesară desăvârşirii acestor micuţe trupuri dispare. Iar medicii şi asistentele trebuie să le asigure cele mai bune condiţii pentru continuarea dezvoltării. Iar pentru aceasta sunt necesare echipamente şi aparate moderne. Între acestea şi monitoare, aparate care au rolul de a urmări clipă de clipă nevoile organismului pentru a identifica şi trata orice schimbare sau anomalie în evoluţia acestuia. Monitorul pentru oxigenare cerebrală permite adaptarea îngrijirilor intensive la nevoile creierului nou-născutului şi prematurului. Iar pentru că ţinta noastră este supravieţuirea în cele mai bune condiţii monitorizarea activităţii cerebrale este indispensabilă pentru a preveni multiplele sechele nedorite ale prematurităţii şi ale alfor afecţiuni neonatale asupra creierului în dezvoltare al nou-născutului.
Beneficiarii și grupul țintă?
În fiecare an aproximativ 400-450 de nou-născuţi prematuri din judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea sunt îngrijiţi în terapia intensivă neonatală şi în secţia de prematuri a Spitalului Clinic Judeţean deUrgenţă Sibiu, aceastea fiind primele lor „case”. Ameliorarea supravieţuirii nou-născuţilor şi prematurilor este ţinta oricărei unităţi de terapie intensivă neonatală dar supravieţuirea în cele mai bune condiţii, externarea copiilor cu prognosticul cel mai bun pentru dezvoltarea lor ulterioară este visul oricărei echipe de terapie intensive neonatale. După zile, săptămâni şi uneori luni de spitalizare, acesta este şi visul oricărei mame, al oricărei familii al cărui copil trece pragul vieţii printr-o terapie intensivă neonatală.
Obiectivele proiectului
Cu sprijinul dvs, dorim ca anul acesta să achiziţionăm pentru terapia intensivă neonatală un monitor special pentru funcţiile cerebrale,monitor care permite urmărirea atentă a problemelor ce pot apare la nivelul creierului şi corecţia promptă a acestora pentru a evita apariţia sechelelor neurologice, cele mai severe probleme pe termen îndelungat asociate prematurităţii. Pentru acest proiect şi-au unit inimile şi mâinile, în acest an, 3 asociaţii din Sibiu care luptă, zi de zi, pentru o viaţă mai bună şi mai frumoasă a copiilor noştri: Asociaţia Baby Care Sibiu, Mâini Unite şi E.M.M.A.
Schimbările pe care le va aduce proiectul în comunitate
Monitorizarea oxigenării cerebrale permite surprinderea mai din timp a modificărilor circulaţiei sângelui la nivel cerebral, modificări care stau la baza leziunilor creierului asociate prematurităţii şi altor afecţiuni perinatale. Intervenţiile prompte în aceste situaţii permit prevenirea şi tratarea la timp a anomaliilor de circulaţie şi prevenirea, în acest fel, a leziunilor cerebrale şi a sechelelelor acestora. În acest fel vom avea nu doar mai mulţi nou-născuţi şi prematuri supravieţuitori ci nou-născuţi şi prematuri cu mai multe şanse pentru o viaţă normală.
Obiectivul de strângere de fonduri prin SemiMaraton
70.000-75.000 lei
Bugetul total al proiectului
Suma necesară este destinată în totalitate achiziţionării monitorului de oxigenare cerebrală şi consumabilelor necesare acestui funcţionării acestui monitor.