Interviu cu Ciprian Ciocan: ”Maratonul trebuie să continue să fie un reper în comunitatea sibiană!”

reStart înscrieri Maraton: 1000 de alergători, tot unu și unu
iulie 22, 2020
Vrei să fii voluntar? Hai în squad!
iulie 30, 2020

Fragment dintr-un interviu de Răzvan Sădean,  apărut în Zile și Nopți. Pentru a-l citi integral, dați o fugă pe aici.

 

Dacă până acum Maratonul Internațional Sibiu se desfășura în ultima sâmbătă de primăvară, în 2020, evenimentul a fost reprogramat în ultima sâmbătă de vară, mai exact pe 29 august. Ediția cu numărul 9 va fi cea mai bună versiune posibilă a Maratonului Internațional Sibiu, într-un an plin de provocări pentru toată lumea. Am fost curioși să aflăm din timp cum se pregătesc organizatorii evenimentului pentru ca cel de-al nouălea maraton sibian să se desfășoare în deplină siguranță. Am aflat toate noutățile de la Ciprian Ciocan, directorul executiv al Fundației Comunitare Sibiu.

 

Anul 2020 e cu siguranță un an al provocărilor. Când ați luat decizia amânării maratonului, care trebuia să aibă loc în 30 mai, și ce anume v-a determinat totuși să ziceți ”îl facem”?

Încă din primele săptămâni din martie echipa noastră a monitorizat evoluția pandemiei și am început să dezvoltăm planuri alternative. Deși am comunicat oficial doar în luna mai, încercând să fim cât mai optimiști, în acel moment deja aveam gândite detaliile principale ale evenimentului în condițiile „noului normal”. Desigur, așa cum se întâmplă în astfel de momente am avut și dezbateri interne intense, însă ce a contat la sfârșitul zilei e că Maratonul trebuie să continue să fie un reper în comunitatea sibiană, unul de responsabilitate în primul rând, dar și unul despre puterea de adaptare a acestui oraș.

 

Maratonul nu a schimbat doar anotimpurile, ci propune și o formulă adaptată vremurilor pe care le trăim. Care sunt principalele schimbări, măsuri care vor ajuta ca evenimentul să se desfășoare în deplină siguranță?

Vom organiza cel mai bun Maraton pe care îl putem face, adică plecăm de la afirmația că participarea la Maraton va fi mai puțin periculoasă decât o vizită la supermarket. Plecând de la ideea unei competiții individuale, cu tine însuți, anul acesta vom sublinia experiența personală care apoi determină experiența colectivă. Vom avea starturi individuale, la distanță de 20 de secunde, zone diferențiate de start și finish, scannere de temperatură și echipamente de protecție pentru voluntari, dar și pentru participanți, pe perioada staționării în Piața Mare. Învățăm că atunci când avem ceva de pierdut, și acel ceva va fi atmosfera extraordinară din Piața Mare de la edițiile obișnuite, trebuie să ne construim experiențe alternative prin care suntem siguri că vom păstra spiritul evenimentului pe care sibienii îl cunosc.

 

Pentru a citi interviul integral, dați o fugă pe Zile și Nopți (link)