Ce este Maratonul Internațional Sibiu?
 

În tradiția Maratonului de la Londra, cel mai mare eveniment de strângere de fonduri din lume, combinăm bucuria de a alerga cu cea de a dărui. Maratonul Internațional Sibiu, cel mai mare eveniment de alergare filantropic din țară, a ajuns în acest an la ediția cu numărul 13.


În 2024, ne vedem la start în Piața Mare în 25-26 mai și vom lăsa urme pentru 51 de cauze.

În 2023, la MIS au fost finanțate 47 de proiecte, pentru care s-au strâns 983.978 lei. 

În 2022, am lăsat urme în 4-5 iunie pentru 34 de cauze,  în cadrul lui fiind strânși 777.838 lei.

În 2021, evenimentul s-a desfășurat fizic în 2-3 octombrie, în cadrul lui fiind strânși 705.369 lei pentru 34 de cauze.

În 2020, a avut loc o ediție atipică, adaptată contextului pandemiei de coronavirus, în data de 29 august, în cadrul căreia au fost strânși 319.210 lei, pentru 30 de cauze. Info despre ediție și sumele strânse aici (link), sau pentru amintiri despre cum a fost, trageți cu urechea la podcastul prietenilor de la Urboteca aici (link).

Image
Maratonul Internațional Sibiu

Cea de-a opta ediție a avut loc în 1 iunie 2019. Am schimbat tradiția de a alerga în ultima sâmbătă din mai, pentru că ne doream ca toți cei care vor să participe și la alegerile europarlamentare, și la evenimentul nostru, s-o poată face în voie. Și chiar dacă ploua, majoritatea alergătorilor, din cei 5.562 confirmați, s-a aliniat la start cu voie bună și fără vreun gând de a renunța. Și pentru că cei care nu s-au lăsat intimidați de ploaie au creat o atmosferă de neuitat, lăsăm aici acest scurt clip:

La ediția din 2019, pentru cele 40 de cauze s-au strâns 821.775 lei.

Prin intermediul Maratonului Internațional Sibiu ne propunem să susținem spiritul de inițiativă al sibienilor – idei bune ce pot rezolva probleme ale comunității și care vor crește calitatea vieții în Sibiu. Punem la dispoziție o platformă de atragere de fonduri prin care sprijinim atât inițiativele noi venite dinspre grupuri informale, cât și proiectele organizațiilor non-guvernamentale. Evenimentul aduce împreună cetățeni, organizații, companii și autorități publice.

Cum funcționează?


Organizațiile non-profit, grupurile de iniţiativă, companiile sau persoanele fizice propun proiecte, iar alergătorii care doresc să se înscrie în competiție pot să aleagă un proiect pe care îl susțin prin taxa de participare și prin mobilizarea unui cerc de susținători care împărtășesc aceeaşi dorință.

Image
ONG
ONG-urile și grupurile de inițiativă

înscriu cauze din comunitatea locală

Image
Alergători
Companiile și alergătorii

aleg cauza pentru care se implică

Image
sustinatori
Susținătorii

donează pentru alergătorii favoriți

Scurt istoric
 

Evenimentul a fost organizat începând cu 2012, inițial sub denumirea de SemiMaraton Sibiu, iar din 2017 i-a fost adăugată cursa de 42 de km – moment în care a fost redenumit Maratonul Internațional Sibiu.

 

În 26 mai 2018, aproape 4.000 de alergători au luat startul și au lăsat urme pentru 26 de proiecte. Aceștia au fost susținuți de aprox. 5.770 de donatori și, împreună, am reușit să  strângem 592.492 lei. De asemenea, tot atunci au participat pentru prima dată persoane în scaun rulant.

 

Atmosfera de sărbătoare de la evenimentul din 2018 a durat 3 zile și s-a desfășurat sub egida Piețe Libere. Astfel, locuitorii și oaspeții Sibiului s-au bucurat, în Piața Mare, de zone de chill out, concerte și activități în perioada 25-27.05, inclusiv afterparty-uri în 26 și 27 mai, cu Dubase, Alt Om, Tzuc, Electroclown și proiecţii video semnate de Coralie de Conzaga. Tot sub umbrela inițiativei Piețe Libere a avut loc prima ediție Street Delivery Sibiu, organizată de Fundația Comunitară Sibiu alături de Asociația Re:mediu, în cadrul Maratonului Internațional Sibiu 2018.

 

Unul dintre alergătorii din 2018 a fost Raúl Gómez, de la emisiunea spaniolă Marathon Man. Câteva dintre impresiile lui despre traseu în următorul clip:

Maratonul Internațional Sibiu 2024 este organizat de Fundația Comunitară Sibiu, alături de Clubul Sportiv Comunitar Sibiu și partenerul principal MultiversX, precum și alături de alți parteneri locali. 

 

Pentru a fi la curent cu ce mai facem, te invităm să ne urmărești pe:

Facebook - Maratonul Internațional Sibiu

Instagram - maratonulinternationalsibiu