Asociația Casa Calfelor Sibiu – Transfer european de cultură şi cunoştinţe prin intermediul calfelor călătoare 2013

calfe_logoDenumirea proiectului: Transfer european de cultură şi cunoştinţe prin intermediul calfelor călătoare 2013

Denumirea organizatiei/grupului de initiativa: Asociația Casa Calfelor Sibiu

Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Deoarece în România întâlnim tot mai puțin meșteri tradiționali, dorim ca prin intermediul acestui proiect să promovăm meseriile tradiționale și posibilitățile pe care le au meșteșugarii. În afară de aceasta, proiectul dorește să promoveze schimbul de experiență și cunoștințe între calfele venite din străinătate și meseriașii din țară.

Cine sunt beneficiarii si care este grupul tinta: Beneficiarii acestui proiect sunt calfele călătoare din Germania, Franța și Elveția, meșteșugarii din țară, elevii și studenții sibieni precum și locuitorii orașului și turiștii aflați la Sibiu.
Grupul țintă îl reprezintă calfele călătoare, meșteșugarii români și elevii și studenții instituțiilor de învățământ de profil.

Descrieti ideea proiectului si activitatile ce vor fi derulate: În cadrul acestui proiect se întâlnesc din anul 2007 în fiecare vară la Sibiu calfe călătoare din diferite ţări europene, venite aici pentru a lucra împreună şi a schimba cunoştinţe de specialitate atât cu meşteşugari români cât și cu elevi și studenți sibieni. Această colaborare oferă atât meşteşugarilor de aici cât şi celor străini posibilitatea de a participa la un schimb viu de cunoştinţe şi cultură. Proiectul propus de asociaţia Casa Calfelor Sibiu cuprinde trei componente principale: atelierele de lucru deschise, serile culturale şi expoziţia de fotografie,  panouri informative şi diverse obiecte specifice calfelor.
În cadrul atelierelor, organizate în Turnul Dulgherilor şi în Turnul olarilor şi în zona pietonală a străzii Cetăţii vor fi prezente calfe de diferite meserii care vor putea fi urmărite direct la lucru. Meşteşugarii prezenţi la ateliere vor colabora cu meșteșugarii, elevii și studenţii sibieni. Tehnicile de lucru utilizate vor fi tradiţionale, nu se va lucra cu maşini şi unelte electrice. Vizitatorii interesaţi vor putea intra în contact cu ei pentru a afla mai mult despre tradiţiile lor şi despre măiestrie în meşteşug.
În cele două turnuri de pe str. Cetăţii – Turnul Olarilor şi Turnul Dulgherilor – va fi organizată o expoziţie care prezintă istoria meşteşugarilor călători, diferite asociaţii de calfe şi care conține fotografii care surprind diferite momente ale proiectelor din anii anteriori.
O dată pe săptămână vor fi organizate seri culturale în faţa Casei Calfelor. În cadrul acestui eveniment, calfelor vor ţine prezentări cu privire la meşteşuguri şi la arta de a stăpâni pe deplin un meşteşug. În cadrul acestor seri se va discuta şi despre tradiţiile şi specificul călătoriei calfelor.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului: 31.000 lei

Schimbarile pe care le va produce proiectul: Acest proiect schimbă an de an felul în care privim meșteșugurile și va face sibienii să aprecieze mai mult valoarea acestora. De asemenea proiectul va face mai cunoscută în România o tradiție străveche, a plecării în călătorie a calfelor, care la noi s-a pierdut. Ceea ce ne dorim este să reușim să înviem tocmai această tradiție și în România.

Cine se va implica in implementarea proiectului?: Asociația Casa Calfelor Sibiu

Obiectivul de strangere de fonduri prin Semimaraton (minim 2.000 RON): 3.000 lei

Cum se va realiza promovarea participarii organizatiei/grupului de initiativa la Semimaratonul Sibiu 2013?: Plănuim să mobilizăm susținătorii intrând în contact direct cu ei, entuziasmându-i pentru acest proiect. Vom apela de asemenea la persoane care cunosc acest proiect și îl apreciază și care au, prin intermediul semimaratonului, ocazia de a-l susține în mod concret.
Email: [email protected]

Alte date contact (nume, nr. telefon, adresa): Anda Ghazawi
0746. 36.58.37
Piața Huet nr. 3
550182 Sibiu

Link* www.casacalfelor.eu

calfe1 - Copy calfe2 - Copy Ein-Steinmetz-schmiedet-ein-Arbeitswerkzeug_Un-pietrar-confecţionează-un-elte-în-atelierul-fierarilor - Copy Hier-ensteht-eine-Holzverbindung.. - Copy

 

Fundatia Comunitara Sibiu este operator de date cu caracter personal, inregistrat la ANSPDCP cu nr. 30480