Apă pentru viață în Cornățel

We Help Școala din Țichindeal!
martie 1, 2016
Inima Verde – Loc de joaca ecologic pentru copiii din Gusterita
martie 1, 2016

AL-MAZRAQ, YEMEN - AUGUST 2010: The opening of a Unicef sponsored Water Scheme close to the Al-Mazraq IDP camps, Al-Mazraq, Yemen, August 14, 2010. The opening was attended by Unicef Goodwill Ambassador Martin Bell, in the region to bring attention to the plight of the children affected by conflict between the Yemeni Government Forces and the Shiite Al-Houthi group in the Sa'ada governate. A shaky ceasefire reached in February 2010 brought a halt to the 6th round of conflict between the Government of Yemen and the Shiite Al-Houti group in the Sa'ada Governate. The situation is fragile and sporadic clashes are ongoing. According to UNHCR, around 316000 Internally Displaced People are scattered throughout the five conflict affected governates of Hajjah, Amran, Sa'ada, Al-Jawf and Sana'a. Over 60% of these people are women and children. Food, water and sanitation needs are extensive and various child protection issues have also emerged, ie landmine and ordinance risk, war trauma and the recruitment of children by armed forces. (Photo by Brent Stirton/Reportage by Getty Images)

Anual, sute de mii de oameni, majoritatea copii, mor din cauza apei contaminate. In judetul Sibiu, multe comune racordate la reţeaua de apă nu beneficiază de apă potabilă. Scopul proiectului nostru este de a instala o staţie de filtrare în comuna Cornăţel, unde locuitorii se aprovizionează cu apă de băut dintr-un şipot vecin. Analizele arată că aceasta poate prezenta riscuri pentru sănătate. Puţini oameni îşi permit să cumpere apă îmbuteliată. Dorim să le dăm şansa tuturor sătenilor din Cornăţel să beneficieze de o apă  curată, care să nu le afecteze sănătatea. Ajutaţi-ne să contribuim la sănătatea lor!

Scopul proiectului nostru este să contribuie la sănătatea comunității din Cornățel și a comunităților vecine prin facilitarea accesului la apă potabilă pentru locuitorii din Cornățel.


Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în prezent unul din doi români – 4 oraşe şi 811 comune- nu au acces la apă potabilă.  Conform datelor din 2015 ale Consiliului Judeţean Sibiu, 28 comune din judeţul Sibiu racordate la reţeaua de apă nu beneficiază de o apă proprie consumului. Cu acestă situație se confruntă și cei cca 650 locuitori ai satului Cornățel. În prezent, locuitorii satului își asigură necesarul de apă, fie din șipotul comunei, fie achiziționând apă îmbuteliată de la magazin.  Accesul limitat la apă potabilă implică o serie de riscuri pentru sănătate locuitorilor precum declanșarea de boli infecțioase legate de contaminarea prin apă sau boli care pot aveam consecințe grave pentru persoanele vulnerabile (nou-născuți, copii, femei însărcinate și oamenii cu imunitate scăzută). În același timp, locuitorii satului au, în general, venituri mici și foarte puţini locuitori îşi permit să achiziţioneze apă îmbuteliată de la magazin.


Toate aceste riscuri pot fi eliminate prin instalarea unei stații de filtrare a apei care permite accesul fiecărei gospodării şi instituţii din sat- şcoală, dispensar, centru de plasament, etc- un acces la apă proprie consumului.  Am aflat despre nevoia de apă potabilă a satului prin asociaţia « Dare to care », care administrează Centrul de Plasament pentru copii din Cornăţel. Acestui centru, care adăposteşte 17 copii cu vârste între 5 şi 16 ani, i s-a oferit temporar şi în mod gratuit o  instalaţie de filtrare a apei din puţul situat în curtea centrului. Copiii au fost încântaţi de ideea de a beneficia de apă potabilă uşor accesibilă. Înainte, accesul la apă potabilă era realizat prin achiziţionarea de sticle de apă îmbuteliată la magazin, soluţie costisitoare şi neecologică.


Dorim să le dăm şansa tuturor locuitorilor din Cornăţel să beneficieze de o apă  pură şi curăţată de orice substanţe ori microorganisme care le pot pune în pericol sănătatea.

Considerăm că facilitarea accesului la apă potabilă va contribui semnificativ la îmbunătățirea calităţii vieții tuturor locuitorilor din Cornățel, dar și din comunitățile vecine. În primul rând, utilizarea curentă a apei potabile se va reflecta în starea de sănătate a sătenilor prin menținerea unei igiene corespunzătoare și  prevenirea contractării unor boli din apă, respectiv prin evitarea răspândirii bolilor contagiose. 

Totodată, accesul la apă curată va aduce schimbări pozitive în viața de zi cu zi a oamenilor. Aceștia vor putea să dedice mai mult timp altor activități (gospodărie, educație, relaxare) datorită eliminării transportului anevoios și consumator de timp al apei de izvor sau al apei îmbuteliate de la magazin.

Un alt efect important pe care îl anticipăm este scăderea abandonului școlar, cauzat în mediul rural deseori, fie de condițiile improprii de învățare din școli și grădinițe (e.g. lipsa apei potabile), fie de lipsa timpului, datorită muncii necesare în gopodării. Nu în ultimul rând, proiectul nostru va avea efecte benefice pentru mediul înconjurător prin limitarea consumului de apă îmbuteliată în sticle de plastic.

Beneficiarii direcţi ai proiectului sunt toţi locuitorii satului Cornăţel, peste 600 locuitori. Printre aceştia, menţionăm grădiniţa şi şcoala primară din sat, unde cei peste 50 copii vor putea avea apă curată  la şcoală.


Centrul de plasament pentru copii din Cornăţel este de asemenea un beneficiar direct al proiectului , iar banii cheltuiţi pe apa îmbuteliată vor putea  contribui la realizarea de proiecte educative sau sociale ale centrului.


Beneficiarii indirecţi suntem noi, comunităţile vecine satului, o apă curată limitând propagarea bolilor infecţioase direct legate de contaminarea apei.

Obiectivele proiectului:

  • Facilitarea accesului la apă potabilă pentru toți locuitorii din satul Cornățel (650 locuitori)
  • Creșterea gradului de conștientizare la nivelul comunității sibiene cu privire la rolul vital al apei potabile pentru sănătate

Scopul  proiectului este îmbunătățirea sănătății locuitorilor din satul Cornățel și din comunitățile vecine prin prevenirea bolilor infecţioase legate de calitatea apei .

Pentru a cunoaște mai bine provocările cu care se confruntă comunitatea, am realizat până în prezent mai multe vizite de lucru în satul Cornățel.  Cu sprijinul unui inginer specializat, au fost identificate și validate soluțiile tehnice pentru instalarea stației de filtrare a apei.


Etapa I –Campania de strângere de fonduri (detalierea activităţilor în secţiunea următoare) – se va derula pe o perioadă de max. 10 luni, până la sfârșitul anului 2016.


Etapa II - Instalarea și punerea în funcțiune a stației de filtrare a apei – Această operațiune durează cel mult o săptămână.


După instalare, staţia va deveni operaţională şi fiecare locuitor din Cornăţel va putea avea acces la apă potabilă direct în gospodărie.


Obiectivul proiectului este instalarea şi punerea în funcţiune a staţiei de filtrare a apei pentru satul Cornăţel. Sistemul de alimentare cu apă curentă este deja existent în fiecare gospodărie, iar filtrarea apei va permite în mod direct fiecărei gospodării şi instituţii din sat- şcoală, dispensar, centru de plasament, etc- un acces la apă proprie consumului.

Achiziția unei staţii de filtrare cu o capacitate de 4500l/ oră. Total costuri: 12.500 € plus TVA, echivalent in lei 69 750 RON. Prin proiectul de la SemiMaraton Sibiu 2016, ne dorim să strângem suma de 45.000 RON, reprezentând 65% din bugetul necesar

Connection failed: Access denied for user 'maraton_collect'@'localhost' (using password: YES)