Target
8 000
RON
14 545 RON

Cu toate țiglele pe casă

Asociația Prietenii Mocaniței

Susține Alergător Înscrie Alergător

Cu toate țiglele pe casă

Asociația Prietenii Mocaniței

Scopul proiectului este reparația acoperișului clădirii de călători din gara Cornățel, clădire monument istoric prin și pe lângă care se perindă anual mii de turiști (peste 6000 în anul 2023) și al cărei acoperiș suferă din cauza infiltrațiilor de apă și a neglijenței din perioada când clădirea a fost părăsită, reprezentând un pericol atât pentru turiști, cât și pentru voluntarii mocăniței.

Asociația Prietenii Mocaniței
Asociația Prietenii Mocaniței

Asociația Prietenii Mocăniței activează încă din anul 2008 pentru conservarea și restaurarea patrimoniului construit al mocăniței dintre Sibiu și Agnita, de-a lungul timpului salvând de la distrugere mai multe clădiri feroviare: turnul de apă din gara Cornățel - prin reclădirea parțială a zidurilor și realizarea unui acoperiș nou, anexa gării Alțâna, prin reclădire parțială, depoul mocăniței din Sibiu, prin reparația structurii acoperișului și schimbarea învelitorii. Aceste proiecte au fost implementate atât prin intermediul contractorilor, cât și prin asocierea cu alte ONG-uri și cu implicarea voluntarilor proprii.

Dacă până în anul 2001 clădirea a fost întreținută de către CFR, după abandonarea liniei acoperișul s-a degradat sub acțiunea factorilor meteo, chiriașul gării permițându-și doar intervenții minore. Streșinile nu au mai fost întreținute, țiglele doborâte de furtuni nu au fost înlocuite, iar ploile au dus la putrezirea capetelor cosoroabelor și a panelor, precum și a asterelii. Drept urmare, astăzi streașina din spatele clădirii este parțial prăbușită, iar cea din față, de deasupra peronului, s-a înclinat periculos și amenință să cadă, cu tot cu țigla de pe ea, periclitând siguranța turiștilor și punând în pericol structura clădirii - monument istoric.
Va contribui la conservarea clădirii gării și a celui mai amplu monument istoric din județul Sibiu - calea ferată îngustă Sibiu - Agnita, la creșterea siguranței călătorilor mocăniței când așteaptă trenul la peron și la o experiență mai frumoasă a acestora, printr-un impact vizual mai plăcut. Va crește probabilitatea ca aceștia să revină la mocăniță sau să o recomande și altora.
Obiectivul proiectului este reparația acoperișului clădirii gării, prin luarea la mână a țiglei, înlocuirea laților/grinzilor/caferilor afectați, reparațiile cosoroabelor și panelor de streașină prin chertare și vopsirea lemnăriei de streașină.
  1. obținerea autorizațiilor și avizelor 01 July 2024 - 30 September 2024

    scrierea documentației și obținerea autorizației de construire și a acordului/avizului Direcției de Cultură

  2. lucrările de reparație 01 August 2024 - 31 December 2024

    comandarea materialelor, lucrările de reparație a acoperișului

Running Icon

91 alergători înscriși

Alergător Cursă
Mihai Blotor Alergător
Susține
Olimpiu Savu Alergător
Susține
Sergiu Moldoveanu Alergător
Susține
ilinca elena moldovan Alergător
Susține
Chirca Nicolae Dorin Fundraiser
Susține
Iris Alexia ȚONE Alergător
Susține
Ingrid Ioana Țone Alergător
Susține
FRANCESCA POPA Alergător
Susține
Ioana Blotor Alergător
Susține
Stefan Tatu Alergător
Susține
Icon

116 susținători înregistrați

Susținător Alergător susținut Cursă Sumă
Amy Orian Chirca Nicolae Dorin 100 RON
Ovidiu Lupean Chirca Nicolae Dorin 100 RON
Ciprian Ciocan Radu Tompa 100 RON
Iulia și Radu Filofteia Cristina Radu 50 RON
Ioan Munteanu Alexandru Saftescu 30 RON
Michael Engel Filofteia Cristina Radu 50 RON
Denisa Ilie David Orlandea 100 RON
Sergiu Velescu Radu Tompa 150 RON
Sergiu Velescu Nicoleta Tompa 150 RON
Ioana Blotor Ioana Blotor 500 RON
  • Grupul țintă: Grupul țintă sunt voluntarii asociației Prietenii Mocăniței, care au ca scop conservarea și restaurarea patrimoniului construit al căii ferate înguste Sibiu-Agnita.
  • Vârsta 19-25: 4
  • Vârsta 26-64: 6
  • Total beneficiari direcți: 10