Asociatia Tura in Natura Sibiu – Amenajarea traseului de cicloturism Emil Cioran

Numele proiect: Amenajarea traseului de cicloturism Emil Cioran

Numele organizatie: Asociatia Tura in Natura Sibiu

Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Cu toate că județul Sibiu are un potențial cicloturistic ridicat, în prezent pe teritoriul său există amenajat un singur traseu cicloturistic, cel între Cisnădie și Vârful Măgura. În Sibiu numărul bicicliștilor este estimat la câteva mii, dintre care doar o mică parte sunt cicliști sportivi cu o bună pregătire fizică și tehnică. În aceste condiții este necesară amenajarea de trasee cicloturistice bine delimitate si marcate pentru a asigura desfășurarea activitățiilor cicliste de antrenament sau agrement în condiții de siguranță.

Beneficiarii si grupul tinta: Beneficiarii sunt toti cetatenii municipiului Sibiu si ai localităților adiacente care doresc să-și petreaca timpul liber in mod activ mai aproape de natura.
Grupul țintă căruia ne adresăm este format din:
1.      Bicicliștii din Sibiu, indiferent de vârstă și nivelul lor de pregătire fizică și tehnică
2.      Turiștii români și străini care doresc o formă alternativă sănătoasă de descoperire a valorilor cultural a zonei din împrejurimile Sibiului

Ideea proiectului si activitatile ce vor fi derulate: Prin intermediul acestui proiect ne propunem să punem în valoare potențialul cicloturistic cultural al unei zone din apropierea Sibiului, prin marcarea unui traseu de biciclete. Prin amenajarea acestui traseu cicloturistic vom oferi atât bicicliștilor din Sibiu, cât și turiștilor care ne vizitează orașul și doresc să-i descopere împrejurimile din șaua bicicletei,  un traseu ușor dar de un pitoresc deosebit. Punctul central al acestui traseu va fi Casa Memorială Emil Cioran din Rășinari, dar ne propunem de asemenea să atragem atenția și asupra unor locații deosebite, mai puțin cunoscute, din jurul Sibiului cum ar fi Schitul Rășinari, bisericile vechi din Rășinari și cătunul Trăinei, cetatea Cisnădioarei, etc.

Obiectivele proiectului nostru sunt:
•       creșterea numărului de cicliști de diverse categorii din municipiul Sibiu care abordează pe bicicletă zone cu încărcătură culturală deosebită, dar puțin cunoscute, din jurul Sibiului.
•       diversificarea serviciilor turistico-culturale pentru turiștii din țară și străinătate care vizitează Sibiul prin amenjarea unui traseu cicloturistic cultural cu nivel de dificultate scăzut.
•       promovarea unor obiective turistico-culturale din Sibiu, Rășinari și Cisnădioara prin utilizarea bicicletei.
1.      Pentru atingerea obiectivelor ne propunem să implementăm următoarele activități:Amenajarea traseului ciclotursitic prin montarea de stâlpilor indicatori si placute cu marcaje specifice și panouri informative
2.      Nivelarea zonelor cu probleme si drenarea zonelor unde in perioadele ploioase se formeaza balti sau noroi
3.       Promovarea traseului prin tiparirea de harti si materiale promoționale
4.      Organizarea de evenimente si excursii tematice

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului: 13423 RON

Schimbarile pe care le va produce proiectul: Rezultate aşteptate:
1.      Amenajarea a peste 30 de kilometri de traseu cicloturistic
2.      Promovarea traseului de cicloturism în rândul a peste 500 de cicliști sibieni cu ocazia turelor de bicicletă organizate în cadrul proiectului
3.      Utilizarea traseului de peste 2000 de bicicliști sibieni si turiști anual

Impactul asupra grupului ţintă, beneficiarilor şi comunităţii:
Prin intermediul acestui proiect se va crea o infrastructură extrem de importantă pentru practicarea în condiții propice și sigure a ciclismului în afara orașului, situație solicitată de numărul mare de cicliști sibieni care practică acest sport în prezent. În plus, se va crea o zonă de antrenament pentru cicliști sportivi sibieni. Nu în ultimul rând prin amenajarea traseului de cicloturism se vor crea condițiile pentru punerea în valoare a potențialului tursitic al împrejurimilor Sibiului.

Cine se va implica in implementarea proiectului?: Membrii asociatiei Tura in Natura si voluntarii acestora

Email: [email protected]

Link: www.turainnatura.ro

Fundatia Comunitara Sibiu este operator de date cu caracter personal, inregistrat la ANSPDCP cu nr. 30480