Inima Verde – Loc de joaca ecologic pentru copiii din Gusterita

Apă pentru viață în Cornățel
martie 1, 2016
Arta nu are limite
martie 1, 2016

Parohia Evanghelica din Sibiu doreste sa amenajeze pe strada Podului 47-49, in parteneriat cu scoala si cu locuitorii din Gusterita, un loc de joaca si un teren de sport care vor interactiona cu Centrul de educatie non-formala pentru mediu “Gusterita Verde”. Proiectul va oferi copiilor din cartier un cadru natural si sanatos pentru miscare si socializare si va facilita incluziunea sociala a comunitatii de romi din Gusterita prin activitati de educatie ecologica, sociale, recreative si sportive.

 
5412.00 RON
Suma promisa
5000 RON
Target108%

In acest moment nu exista in Gusterita un loc de joaca pentru copii. Structura demografica a cartierului s-a schimbat in ultimii ani prin aparitia unor ansambluri imobiliare noi – Panoramic Gardens, Margherita – locuite de familii tinere cu copii, care resimt acut lipsa unui asemenea spatiu, in care se pot intalni, pot face miscare si pot socializa.

In acest moment nu exista in Gusterita un loc in care copiii si tinerii sa poata face sport in aer liber in mod civilizat. Terenul din strada Podului 47-49 este folosit de Scoala 11 pentru desfasurarea orelor de sport, insa in mod sporadic, deoarece conditiile de salubritate, igiena si securitate pe care le ofera sunt precare. Este frecventat deseori, din cauza accesului facil si a lipsei supravegherii, de persoane in stare de ebrietate, a fost punctul de pornire pentru numeroase spargeri si tentative de spargeri in vechea scoala si in biserica, si a devenit un loc de depozitare ilegala a gunoaielor.

Programele de incluziune sociala pentru comunitatea de romi desfasurate de “Centrul de educatie non-formala pentru mediu” si derulate in cooperare cu Centrul de zi A.R.A.P.A.M.E.S.U. au nevoie de activitati suplimentare, recreative si sportive in care sa fie cooptati copiii romi.

Comunitatea din Gusterita este alcatuita in acest moment din mai multe sub-comunitati: locuitorii mai vechi ai cartierului, locatarii din ansamblurile imobiliare noi, comunitatea de romi, comunitatea saseasca etc., care au nevoie de un spatiu de intalnire si de socializare, si de proiecte care sa incurajeze coagularea spiritului comunitar si a unei identitati unice a cartierului.

Identificarea nevoilor a fost facuta prin:

 1. Consultari directe cu locuitorii cartierului si cu institutii din Gusterita.

Reprezentantii Parohiei au participat la intalnirea Primariei Municipiului Sibiu cu locuitorii din Gusterita din data de 11 februarie 2016, la Scoala 11 din strada Gorunului; au avut intalniri si consultari telefonice cu conducerea Scolii 20 din strada Macaralei (care administreaza Scoala 11 din Gusterita), cu presedintii asociatiilor de proprietari din ansamblurile imobiliare Panoramic Gardens si Margherita, cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale si cu oameni de afaceri din cartier.

 1. Valorificarea experientei capatate de Parohie prin dezvoltarea proiectelor educationale si sociale din anii anteriori.
 1. Consultarea site-urilor organizatiilor media din Sibiu.

 

 • Va contribui la imbunatatirea conditiilor de educatie si a calitatii vietii pentru copiii din cartier si pentru familiile acestora;
 • Va oferi posibilitatea participarii copiilor la activitati educationale, sportive si recreative in conditii de siguranta, securitate si salubritate;
 • Va facilita participarea elevilor din cartier si de la alte scoli din oras la activitati de educatie ecologica;
 • Va oferi posibilitatea unei protectii suplimentare pentru Gradina ecologica si pentru ansamblul Bisericii Fortificate din Gusterita;
 • Va facilita incluziunea sociala sporita a comunitatii de romi;
 • Va contribui la dezvoltarea spiritului asociativ in Gusterita si a identitatii comunitare, prin implicarea cetatenilor in realizarea proiectului;
 • Va aduce beneficii indirecte economiei locale - va constitui un punct de plecare pentru activitati turistice si de agrement in cartier;
 • Va oferi oportunitati suplimentare de comunicare a Gusteritei cu alte cartiere ale orasului si de conectare la viata sociala a Sibiului.

 

 

Grupul tinta este format din copiii din cartierul Gusterita si familiile acestora. Beneficiarii directi vor fi:

 • Elevii Scolii Generale nr. 11 din str. Gorunului nr. 2
 • Copiii romi de la Centrul de zi A.R.A.P.A.M.E.S.U.
 • Alti copii si adolescenti de varsta scolara din Gusterita
 • Familiile celor mentionati mai sus

Numarul copiilor de varsta prescolara si scolara din Gusterita se ridica la cateva sute in acest moment. La Scoala 11 sunt inscrisi – la gradinita, scoala primara si secundara – 160 de copii, iar alti 100-150 (dupa aprecierea cadrelor didactice de la Scoala 11) frecventeaza alte scoli din oras. Familiile lor insumeaza cateva sute de membri.

Beneficiari indirecti:

 • Intreaga comunitate din Gusterita, inclusiv comunitatea de romi - estimarile indica o populatie a cartierului de cca 6000 de locuitori;
 • Locuitorii orasului Sibiu - 147.245, conform recensamantului din 2011.

 

 • Amenajarea locului de joaca pana la sfarsitul anului 2016.

 

 • Elaborarea conceptului arhitectural si a proiectului tehnic – 1 luna;
 • Obtinerea avizelor si a autorizatiei de constructie – intre 3 luni (daca nu e necesar un Plan de Urbanism Zonal) si 6 luni, daca e necesar PUZ;
 • Pregatirea terenului (salubrizare, sapaturi) – 2 saptamani;
 • Achizitia si montajul mobilierului – 1 luna;
 • Verificarea si receptia lucrarilor – 1 saptamana;
 • Promovarea in comunitate – pe toata durata proiectului.

In ipoteza demararii proiectului la 1 martie 2016, termenele orientative sunt urmatoarele:

 • Elaborarea conceptului arhitectural si a proiectului tehnic – termen 31 martie;
 • Obtinerea avizelor – termen minim 30 iunie, termen maxim 30 septembrie;
 • Pregatirea terenului – termen minim 15 iulie, termen maxim 15 octombrie;
 • Achizitia si montajul mobilierului – termen minim 1 august, termen maxim 15 noiembrie
 • Verificarea si receptia – termen minim 7 august, termen maxim 22 noiembrie.

 

Bugetul pentru amenajarea unui loc de joaca din materiale de calitate (lemn), ecologic si durabil se poate ridica la suma de 50.000 de lei. Suma include:

 • Cheltuieli pentru achizitia si montajul mobilierului, inclusive cosuri de gunoi si toalete, 32.000 RON. Preturi orientative:
 • Turn cu tobogan, plus perete alpinist, doua leagane si scara de franghie - 4050 RON;
 • Vapor - 4650 RON;
 • Balansoar - 1150 RON;
 • Groapa de nisip - 600 RON
 • Plasa de protectie – 9,5 RON mp.
 • Cheltuieli de amenajare – salubrizare, sapaturi, nivelare – 10.000 RON;
 • Cheltuieli cu proiectarea, pregatirea documentatiei pentru avize si autorizatie de constructie: 5000 RON
 • Cheltuieli de promovare – tiparirea si distribuirea de afise si fluturasi, lansarea de campanii de promovare in mediul virtual – 2000 RON;
 • Cheltuieli administrative – 1000 RON.

 

Parohia a demarat activitatea de identificare de posibile surse de finantare pentru acest proiect si a primit promisiuni de sprijin de la fundatii din Elvetia. Presedintii asociatiilor de proprietari din ansamblurile imobiliare au oferit ajutor pentru promovarea proiectului si strangerea de fonduri.

 

Parohia Evanghelica C.A. din Sibiu

Parohia Evanghelica C.A. Sibiu apartine Bisericii Evanghelice de Confesiune Augustana (C.A.) din Romania. Parohia desfasoara activitati sociale, culturale, de tineret, de educatie ecologica si protectia mediului, fiind a doua instituție din România certificata EMAS – Eco-Management and Audit Scheme – inca din luna mai 2009, recertificata in 2015.

Parohia a demarat in ansamblul Bisericii Fortificate din Gusterita proiectul “Gusterita Verde – Centru de educatie non-formala pentru mediu” si a organizat, incepand din 2013, activitati si proiecte cu tematica ecologica:

2013 - “Gusterita Turistica”, proiect inscris la SemiMaraton Sibiu;

2014 – “Scoala din Gradina” - proiect educațional destinat elevilor și studenților, prin care acestia au invatat despre amenajarea și întreținerea unei grădini și despre metodele alternative de grădinărit. Proiectul a fost inscris la SemiMaraton Sibiu

2015 – “Cinematograful din Gradina” – activitati educative pentru copii si parinti pentru constientizarea importantei protejarii resurselor naturale si a hranei sanatoase. Proiect inscris la SemiMaraton Sibiu.

2015 - “Natura ne invata” – serie de activitati ecologice, culturale si sociale pentru copii: “Clasa Verde”, “Invatam Permacultura”, “Olimpiada Jocurilor – Descopera Natura prin Cele Cinci Simturi”, “Targul de Meserii”, “Teatrul Negru” si “Masa Rotunda” pentru ONG-uri pe teme de mediu.

Parohia a cooperat in ultimii trei ani cu elevi ai Scolii Gimnaziale nr. 2, ai Liceului Agricol si ai Liceului Brukenthal din Sibiu, cu studenti de la Agronomie si Montanologie ai Universitatii “Lucian Blaga” din Sibiu, precum si cu grupuri de voluntari din Elvetia, Franta, Germania si Romania.

Centrul de educatie non-formala “Gusterita Verde” organizeaza activitati educationale si de incluziune sociala pentru copiii romi din Gusterita si colaboreaza in acest domeniu cu Centrul de zi al organizatiei A.R.A.P.A.M.E.S.U.

 


Sustinatori (59)

Nume, PrenumeSustine AlergatorulCursaLocalitateData inscriereSusținereStare
Dörr Kilian prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Sibiu-Rumänien 2016-04-12 18:13:48 50.00 lei achitat
Evenson Mark & Linda prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Wisconsin, USA 2016-04-13 10:14:04 80.00 lei achitat
Foster Kathryn prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Washington, USA 2016-04-13 10:20:14 80.00 lei achitat
Humling Julie prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Washington, USA 2016-04-13 10:22:05 80.00 lei achitat
Schlachtenhaufen Sally prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Washington, USA 2016-04-13 10:25:42 80.00 lei achitat
Olsen Christine prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Wisconsin, USA 2016-04-13 10:27:03 80.00 lei achitat
Nancy Jones Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Wisconsin 2016-04-21 10:33:28 80.00 lei achitat
Holtz Dean Doug Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Wisconsin 2016-04-21 10:35:53 80.00 lei achitat
Aalbue Joe Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Wisconsin 2016-04-21 10:37:02 80.00 lei achitat
Schlachtenhaufen Joel & Susan Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Wisconsin 2016-04-21 10:38:05 80.00 lei achitat
Thousand Bill & Marcene Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Wisconsin 2016-04-21 10:39:03 80.00 lei achitat
Weber Lucille & George Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Wisconsin 2016-04-21 10:40:06 80.00 lei achitat
Schlachtenhaufen Harold Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Wisconsin 2016-04-21 10:41:15 80.00 lei achitat
Tietje Carolyn Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Wisconsin 2016-04-21 10:50:14 80.00 lei achitat
Charlesworth Dolores Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Arizona 2016-04-21 10:51:57 80.00 lei achitat
Whenal Barry & Barbara Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km North Carolina 2016-04-21 10:52:51 80.00 lei achitat
Ruge Martin & Lola Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Wisconsin 2016-04-21 10:53:52 80.00 lei achitat
Malek Tim & Debra Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Wisconsin 2016-04-21 10:54:51 80.00 lei achitat
Berg Harvey & Shirley Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Wisconsin 2016-04-21 10:55:56 80.00 lei achitat
Baker Don & Cis Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Wisconsin 2016-04-21 10:57:12 80.00 lei achitat
Olson Kalyn Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Wisconsin 2016-04-21 10:58:18 80.00 lei achitat
Voss Dennis & Linda prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Wisconsin 2016-04-21 10:59:14 80.00 lei achitat
Braune Stephan Zerbes Gunther Semimaraton Takata - 21Km Sibiu-Rumänien 2016-04-22 22:30:20 50.00 lei achitat
Parker Kendall & Carol Kielhorn Jens Ștafetă - 2x10Km Wisconsin 2016-04-28 09:06:09 80.00 lei achitat
Herder Bob & Mil Kielhorn Jens Ștafetă - 2x10Km Wisconsin 2016-04-28 09:09:33 80.00 lei achitat
Klitz James & Sherry Kielhorn Jens Ștafetă - 2x10Km Wisconsin 2016-04-28 09:12:05 80.00 lei achitat
Kirkegaard Lucille Kielhorn Jens Ștafetă - 2x10Km Wisconsin 2016-04-28 09:13:49 80.00 lei achitat
Birk Peter prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Sibiu 2016-05-03 17:29:12 150.00 lei achitat
Overduin Max Kielhorn Liana Claudia Ștafetă - 2x10Km Sibiu 2016-05-05 08:27:29 100.00 lei achitat
anonim Schmidt Karl Christian Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-05 18:49:41 40.00 lei achitat
Mahl Madalina Kielhorn Liana Claudia Ștafetă - 2x10Km Sibiu 2016-05-09 14:38:12 30.00 lei achitat
Tufa Ruxandra Schmidt Karl Christian Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-12 10:33:33 100.00 lei achitat
Wolff Christian Wolff Christian Semimaraton Takata - 21Km Sibiu 2016-05-19 07:51:12 42.00 lei Plătește
Radulescu Iulia Wolff Christian Semimaraton Takata - 21Km Sibiu 2016-05-19 08:04:23 50.00 lei achitat
Joachim Wittstock Wolff Christian Semimaraton Takata - 21Km Sibiu 2016-05-19 09:21:46 110.00 lei achitat
Ingeborg Wittstock Wolff Christian Semimaraton Takata - 21Km Sibiu 2016-05-19 09:23:22 110.00 lei achitat
Dragoman Dragoș prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Sibiu 2016-05-21 17:18:14 50.00 lei achitat
Swoboda Ulrike prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km 3500 Krems/Donau, Österreich 2016-05-23 20:17:50 50.00 lei achitat
Swoboda Ulrike Dengel Christian Ștafetă - 4x5Km 3500 Krems/Donau, Österreich 2016-05-23 20:24:15 50.00 lei achitat
Pavelescu Tudor Deac Tudor Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-25 10:35:02 10.00 lei achitat
Jünger Angi Dengel Christian Ștafetă - 4x5Km Kandel 2016-05-25 11:46:28 50.00 lei achitat
Kielhorn Otto Kielhorn Liana Claudia Ștafetă - 2x10Km D-53229 Bonn 2016-05-25 21:12:45 56.00 lei achitat
Kielhorn Irmtraud Kielhorn Jens Ștafetă - 2x10Km D-53229 Bonn 2016-05-25 21:16:05 56.00 lei achitat
Kielhorn Otto Kielhorn Benjamin Otto Ioan Cursa Copiilor - 8-9 ani D-53229 Bonn 2016-05-25 21:19:38 57.00 lei achitat
Kielhorn Irmtraud Kielhorn Benjamin Cursa Copiilor - 8-9 ani D-53229 Bonn 2016-05-25 21:22:05 57.00 lei achitat
Stefenel Liliana Schmidt Karl Christian Cursa Copiilor - 8-9 ani Bucuresti 2016-05-25 22:52:02 12.00 lei achitat
Serban Gheorghe Adrian MILEA Irina Crosul Visma - 5Km Sibiu 2016-05-26 10:12:08 150.00 lei achitat
Greavu Simona Dengel Stephanie Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-26 10:13:10 12.00 lei Plătește
Cornea Cristina Moraru Andreea Crosul Visma - 5Km Sibiu 2016-05-27 11:56:39 30.00 lei achitat
Mahl Rafael Kielhorn Liana Claudia Ștafetă - 2x10Km Sibiu 2016-05-27 16:59:57 50.00 lei achitat
Overduin Andreea Angela Deac Tudor Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-13 23:48:02 15.00 lei achitat
Overduin Andreea Angela Kielhorn Benjamin Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-13 23:48:02 15.00 lei achitat
Overduin Andreea Angela Voilean Vali Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-13 23:48:02 15.00 lei achitat
Overduin Andreea Angela Mogoie David Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2016-05-13 23:48:02 15.00 lei achitat
Stoia Dana MILEA Irina Crosul Visma - 5Km Sibiu 2016-06-08 11:56:15 20.00 lei achitat
Florin Pasnicu prohaska adrian Ștafetă - 4x5Km Sibiu 2016-06-30 11:42:54 140.00 lei achitat
Jünger Angi Dengel Stephanie Cursa Copiilor - 8-9 ani Kandel 2016-05-25 11:46:28 50.00 lei achitat
Conrad Frowin Fabritius Kielhorn Jens Ștafetă - 2x10Km 2016-04-28 09:13:49 135.00 lei achitat
Conrad Frowin Fabritius Wolff Christian Semimaraton Takata - 21Km Sibiu 2016-05-19 08:04:23 270.00 lei achitat

Alergatori (30)

Nume, prenumeLocalitateData inscriereConfirmat
prohaska adrian sibiu 2016-04-12 16:55:26 Da
Wolff Christian Sibiu 2016-04-13 19:16:01 Da
Zerbes Gunther Rosenheim 2016-04-17 09:10:54 Da
Moraru Andreea Sibiu 2016-04-18 11:38:31 Da
Kielhorn Jens Sibiu 2016-04-27 08:12:19 Da
Kielhorn Liana Claudia Sibiu 2016-04-27 08:20:18 Da
Schmidt Karl Christian Sibiu 2016-05-02 21:34:13 Da
Dengel Christian Sibiu 2016-05-03 17:53:19 Da
Dengel Stephanie Sibiu 2016-05-03 18:15:01 Da
Daniel Costea ocna sibiului 2016-05-06 07:32:34 Da
PRECUP LUCA SIBIU 2016-05-10 11:18:09 Da
Bondar Alexandra Maria Sibiu 2016-05-10 11:23:08 Da
Neagu Daniel sibiu 2016-05-10 17:48:40 Da
Deac Tudor Sibiu 2016-05-13 22:40:37 Da
Voilean Vali Sibiu 2016-05-13 22:47:19 Da
Pandele David Sibiu 2016-05-13 22:48:46 Da
Kielhorn Benjamin Sibiu 2016-05-13 22:52:19 Da
Overduin Maximilian Sibiu 2016-05-13 22:53:34 Da
Mogoie David Sibiu 2016-05-13 23:12:43 Da
popa Paula sibiu 2016-05-15 10:34:49 Da
Plitea Bianca Sibiu 2016-05-15 20:46:18 Da
MILEA Irina Sibiu 2016-05-15 22:18:56 Da
Kielhorn Benjamin Otto Ioan Sibiu 2016-05-16 06:40:41 Da
Vacar Adriana Sibiu 2016-05-16 11:44:26 Da
Gavril Eduard Sibiu 2016-05-16 12:37:05 Da
Gavril Tiberiu Sibiu 2016-05-16 12:49:49 Da
Oprean Traian Sibiu 2016-05-16 17:52:55 Da
Bodocean Florin Sibiu 2016-05-17 16:11:38 Da
Stamey Alan Brian Sibiu 2016-05-17 16:11:38 Da
Marginean Linus Sibiu 2016-05-19 15:58:47 Da