Grădina terapeutică

Descrierea pe scurt a proiectului

Proiectul are ca scop crearea unei grădini terapeutice restaurative în curtea interioară a Spitalului de Psihiatrie Sibiu, pentru a oferi posibilitatea pacienţilor din secţiile închise (cu boli psihice severe) să petreacă un timp la aer, într-un mediu sigur, cu efecte calmante şi beneficii documentate asupra stării de sănătate psihică.

  sustine alearga

Gradina-PSI-03

Asociaţia Spitalului de Psihiatrie dr. Gh. Preda Sibiu

asppASPPS s-a înfiinţat în anul 2010, având ca membri medici, psihologi, personal sanitar şi administrativ, care lucrează la Spitalul de Psihiatrie Sibiu. Misiunea organizaţiei este de a îmbunătăţi condiţiile de îngrijire de sănătate pentru pacienţii psihiatrici, de a sprijini persoanele care suferă de tulburări psihice, atât pe durata spitalizării, cât şi în procesul de reabilitare psiho-socială.  ASPPS se preocupă creşterea calităţii vieţii beneficiarilor de îngrijiri de sănătate mintală, de dezvoltarea facilităţilor şi metodelor de tratament, diversificarea terapiilor complementare nemedicamentoase. ASPPS derulează în prezent două programe în sprijinul pacienţilor. Programul de susţinere a Ergoterapiei urmăreşte diversificarea gamei de activităţi terapeutice pentru pacienţi, asigurarea materialelor necesare atelierelor,valorificarea obiectelor manufacturate în ateliere, dar şi popularizarea scopurilor şi efectelor ergoterapiei, pentru destigmatizarea persoanelor care suferă de afecţiuni psihice. Programul pentru pacienţii cronici se desfăşoară din sponsorizări obţinute de ASPPS, pentru a suplimenta cu fructe şi dulciuri meniul celor pentru care un strop de dulce înseamnă o rară şi autentică bucurie.
Proiectul Gradina Terapeutica se bucura de sustinerea Fundatiei pentru Parteneriat, prin programul Spatii Verzi.

Web: www.aspps.rohttps://www.facebook.com/asociatiaspitalului.psihiatriesibiu

Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul

Pacienţii din secţiile închise petrec majoritatea timpului în interior.Unii participă la ergoterapie, care se desfăşoară tot în interior, astfel ca singura lor mişcare e din salon la ergoterapie şi înapoi, câţiva paşi. Pentru oamenii aceştia oportunitatea de a sta la soare, la aer, pe o băncuţă înconjurată de verde şi arome blânde de plante vindecătoare, de a face paşi pe o alee ,reprezintă o creştere semnificativă a calităţii vieţii. Grădinile terapeutice concepute pentru persoane suferind de afecţiuni psihice (denumite grădini restaurative) sunt proiectate pentru a servi următoarelor scopuri: să faciliteze relaţionarea, expresivitatea spaţiului să reducă senzaţia de goliciune a timpului, să creeze ambianţa pentru simpla bucurie a clipei, să calmeze, să stimuleze senzorial (vizual, olfactiv, tactil), să reducă agitaţia psihomotorie şi mişcările stereotipe, anxietatea. Folosirea grădinii terapeutice încurajează mişcarea în aer liber, uşurează comunicarea şi cooperarea pacientului, timpul petrecut în aer liber rupe monotonia spitalizării şi rutina zilnică. Plantele care populează grădina, plante aromate care creează armonie olfactivă,: lavandă, mentă,busuioc, eucalipt, salvie, muşetel (granat), lămâiţă (lemon balm) sunt selecţionate tocmai datorită efectelor produse asupra stării de binefacere mentala.

Beneficiarii și grupul țintă

Beneficiarii proiectului de amenajare a grădinii terapeutice sunt pacienţi psihiatrici, persoane care suferă de tulburări psihice severe, aflate în îngrijire de lungă durată (spitalizare în regim de pacienţi cronici instituţionalizaţi sau spitalizare de lungă durată) la Spitalul de Psihiatrie dr.Gh.Preda Sibiu, în secţiile cu regim închis, în care supravegherea este continuă.. Vizitele în secţie se desfăşoară în sala de mese, pacienţii şi familiile fiind lipsite de intimitate. Numărul de beneficiari direcţi ai grădinii terapeutice variază funcţie de internări şi durata acestora, însă gradul de ocupare pe secţii este mare iar paturile de cronici sunt la capacitate maximă. De grădină vor beneficia şi vizitatorii pacienţilor, dar şi pacienţii care pot efectua ergoterapie prin horticultură, personalul spitalului prin crearea unui ambient de lucru mai plăcut şi prietenos. Spitalul de Psihiatrie funţionează cu 7 secţii pentru adulţi,cu un număr de 313 paturi, din care 4 secţii au regim închis.

Obiectivele proiectului

  • Creşterea calităţii vieţii pacienţilor din secţiile închise, oferindu-le oportunitatea de a petrece timp în aer liber, într-un mediu sigur, amenajat ca grădină terapeutică, cu efecte benefice asupra stării de sănătate psihică;
  • Dezvoltarea Compartimentului Ergoterapie prin repunerea în valoare a tradiţiei grădinăritului ca activitate potrivită obiectivelor ergoterapeutice;
  • Îmbunătăţirea aspectului Spitalului prin amenajarea spaţiilor exterioare în conformitate cu nevoile de reabilitare şi de petrecere a timpului pacienţilor, în medii plăcute şi suportive.

Schimbările pe care le va aduce proiectul în comunitate

  • Îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor psihiatrici internaţi pe termen mediu/lung în secţiile închise prin oferirea posibilităţii de a petrece timp în aer liber, într-un mediu sigur şi liniştitor, cu efecte benefice asupra stării de sănătate mentală. Număr estimat pacienţi beneficiari direcţi: peste 100 persoane permanent (cronici) şi un număr variabil de pacienţi acuţi. Beneficiari secundari : familiile pacienţilor.
  • Diversificarea activităţilor ergoterapeutice prin horticultură, în sera Spitalului şi în grădina terapeutică pentru pacienţii internaţi în secţiile deschise şi în staţionarul CSM. Rezultat: ofertă lărgită de terapii complementare pentru pacienţi, sporirea interesului pentru seră şi activităţi tip hobby ale pacienţilor, stimulare de a petrece timp activ, în aer liber.
  • Modificarea radicală a aspectului spaţiilor neamenajate din incinta Spitalului, crearea unui ambient prietenos pentru pacienţi, familii şi pentru personalul Spitalului. Rezultat 1480 mp amenajaţi ca grădină terapeutică.
  • Modificarea opticii societăţii asupra serviciilor de îngrijire de sănătate mintală, înlăturarea prejudecăţilor şi a climatului de stigma, acceptare din partea comunităţii a nevoii de sănătate mintală şi sprijinirea nemijlocită a persoanelor care suferă de tulburări psihice. Rezultat : implicarea comunităţii sibiene (informare, sensibilizare,suport direct donatori, voluntari, aparţinători, instituţii, asociaţii profesionale

Obiectivul de strângere de fonduri prin SemiMaraton

8.000 RON, reprezentand 50% din bugetul necesar

Bugetul total al proiectului

16.615 RON
gradina6gradina3gradin2 gradina4gradina5gradin1
  sustine alearga