“Respect for Cyclists!” Campaign

Brief description of the project

The “Respect for Cyclists” campaign will include street actions in order to inform drivers about the rights of cyclists as road users. We wish that traffic participants in SIbiu on the risks posed by the ignorance of traffic rules on bicycle lanes by both cyclists and the drivers.

  sustine alearga

TIN-cover

Asociaţia Tură în Natură Sibiu

sm_dea_mic
Asociatia Tura in Natura Sibiu s-a infiintat in anul 2011. În present asociatia are 10 membrii activi si aproximativ 30 de voluntari care se implica in actiunile organizatiei. Echipa asociatiei Tura in Natura aduna specialisti in geografie, turism, economisti, activitatea organizatiei bazandu-se pe experienta fiecarui membru in parte.
Misiunea declarata a Asociatiei Tura in Natura Sibiu este de a incuraja si sprijini orice forma de miscare (nemotorizata) in aer liber prin respectarea principiilor de protectie a mediului.
Acest scop este sustinut de proiectele in domeniul marcarii de trasee cicloturistice in zone din apropiere Sibiu (peste 50 de km de trasee marcate pana in prezent), organizarea de tabere educative pentru elevi, implicarea in campanii de educare (de ex. campania “Biciclist in trafic” care si-a propus educarea elevilor pe tema circulatiei cu bicicleta si conștientizarea șoferilor cu privire la prezența în trafic a bicicliștilor), organizarea de competitii sportive (de ex. Concursul de Mountain Bike “MINI XC MTB Challenge” desfasurat in Parcul Sub Arini, Concursul de orientare turistica “ComorilePaduriiDumbrava”), organizarea de ture de cicloturism educative si culturale (de ex. Turul Tarii Secaselor pe bicicleta, evenimentul “Descopera Gusterita Turistica”).
Web: www.turainnatura.rohttps://www.facebook.com/turainnatura

Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul

In general, conducătorii auto nu consideră că bicicliștii sunt participanți la trafic cu drepturi depline, aspect observat atat de membrii asociatiei noastre cat si de alti biciclisti sibieni. Acest lucru este reflectat și în numărul destul de mare de accidente auto în care sunt implicați bicicliști. Din 2012 pana in prezent au avut loc in Sibiu si in zonele inconjuratoare peste 10 accidente auto in care au fost implicati biciclisti. Doi biciclisti si-au pierdut viata in urma accidentelor in care au fost implicati.
Campania “Respect pentru biciclisti!” va cuprinde actiuni stradale cu scopul de a informa șoferii cu privire la drepturile bicicliștilor în calitate de participanți la trafic. In acest sens vom organiza 4 acțiuni de informare a soferilor care se vor desfasura in trafic si la care vor participa si reprezentantii Politiei Rutiere. Aceștia vor da alături de membrii ATINS informații legate de existența pistelor de biciclete, reguli pe care șoferii trebuie să le aibă în vedere cu privire la bicicliști, etc. Cu această ocazie vor fi distribuiți fluturași adresați șoferilor. Aceștia vor fi dati de asemenea și șoferilor care parchează neregulamentar pe pistele de biciclete. Fluturașii vor fi disponibili și la sediile Primăriei Sibiu, PolițieiRutiere, Agenției de Protectia Mediului Sibiu, etc.
Alte actiuni stradale pe care le vizam prin proiectul de fata vor avea in vedere doua simulari de accidente auto in care sunt implicati biciclisti. Simulările vor avea loc într-o zonă centrală a orașului, cu trafic pietonal intens, în apropierea unei piste de biciclete. Locația va fi aleasă în funcție de gradul de risc al zonei pe unde trece pista de biciclete și unde s-ar putea produce accidente rutiere grave din cauza neacordării priorității de către șoferi, ignorării prezenței pistei de biciclete și a bicicliștilor, etc. Prima simulare de accident va fi filmată cu mai multe camere, din locuri diferite, inclusiv o cameră montată pe casca biciclistului. Ulterior simulării vor fi montate bucățile filmate și va rezulta un scurt film ce va fi postat atât pe site-ul proiectului cât și pe site-ul www.turainnatura.ro si pe pagina de facebook a asociatiei. Vom încerca de asemenea să popularizăm acest film în cât mai multe medii on-line (de ex. – postare pe YouTube; www.ciclism.ro).
La eveniment vor participa atât reprezentanții ATINS cât și cei ai Poliției Rutiere, alături de o echipă a SMURD sau Ambulanţă. Aceștia vor simula acordarea primului ajutor victimei accidentului. Reprezentanții Asociației Tură în Natură Sibiu se vor ocupa de organizarea evenimentului iar la final vor împărți publicului prezent pliante cuprinzând reguli pentru circulația pe pistele de biciclete, reguli pe care șoferii trebuie să le aibă în vedere cu privire la bicicliști, etc.
Astfel vom reuși să conștientizăm cât mai mulți sibieni, martori ai evenimentului, de riscurile pe care le reprezintă necunoașterea regulilor de circulație pe pistele de biciclete, atât de către bicicliști cât și de către șoferi.
In continuare ne propunem ca filmul realizat in cadrul simularilor sa-l prezentam in cadrul scolilor de soferi prin difuzarea lui la orele de legislatie. Ne propunem de asemenea ca filmul sa fie difuzat in scoli si licee.

Beneficiarii și grupul țintă?

– Conducatorii auto sibieni
– Biciclistii sibieni

Obiectivele proiectului

Prin proiectul de față ne propunem să constietizam peste 1500 de conducatorii auto cu privire la respectarea bicicliștilor în calitate de participanți la trafic.

Schimbările pe care le va aduce proiectul în comunitate

Prin proiectul de fata ne propunem sa schimbam perceptia soferilor fata de biciclisti, in calitate de participanti la traficul din orasul Sibiu. Dat fiind ca din 2012 pana in prezent au avut loc in Sibiu si in zonele inconjuratoare peste 10 accidente auto in care au fost implicati biciclisti, ne dorim ca prin acest proiect sa determinam scaderea numarul de accidente in care sunt implicati biciclistii. Imbunatatirea colaborarii intre reprezentantii biciclistilor sibieni si cei ai institutiilor locale (Politie, Primarie, etc.) in prevenirea si rezolvarea acestor probleme este de asemenea un deziderat al acestui proiect.

Obiectivul de strângere de fonduri prin SemiMaraton

3000 lei

Bugetul total al proiectului

Echipa proiectului (2 persoane) – 10000 RON
Materiale promotionale (fluturasi) – 2000 RON
Costuri administrative – 1100 RON

Total 13100 RON
TIN1TIN4TIN3
  sustine alearga