Dăm startul în viaţă

Descrierea pe scurt a proiectului

logo_babyNaşterea unui copil înseamnă, pentru majoritatea părinţilor, o bucurie. Pentru părinţii prematurilor bucuria acestui început este umbrită de îngrijorări, teamă şi speranţă. Căldura, liniştea şi pacea trupului matern, atât de necesară desăvârşirii acestor micuţe trupuri dispare. Incubatorul este acel loc miraculos care contribuie în mod esenţial la supravieţuirea acestor copii, mimând căldura corpului mamei. Este „casa” în care aceştia petrec uneori săptămâni sau luni de zile luptând cu toată puterea trupurilor lor firave pentru a depăşi toate momentele dificile ale unei vieţi începute prea devreme. Un incubator nou, modern este ceea ce dorim să oferim anul acesta prematurilor internaţi în Secţia de Prematuri a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Cu toate puterile şi din toate inimile, acest proiect este susţinut de Asociaţia Baby Care, Asociaţia Mâini Unite şi Organizaţia E.M.M.A. din Sibiu.

  sustine alearga
cover_baby
Foto: Daniel Bălţat

Asociaţia Baby Care Sibiu, Asociaţia Mâini Unite şi Asociaţia E.M.M.A

logo_bcAsociaţia Baby Care Sibiu este o organizaţie non-profit, bazată pe voluntariat, al cărei obiectiv principal oferirea unor îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate nou-născuţilor şi prematurilor internaţi în secţiile de neonatologie şi prematuri ale SCJU Sibiu. Asociaţia Baby Care a luat fiinţă în 2006, în cadrul Clinicii de Neonatologie la iniţiativa personalului medical angajat în această secţie. De atunci, voluntarii asociaţiei s-au implicat activ, an de an, în acţiunile desfăşurate de asociaţie pentru creşterea calităţii serviciilor oferite nou-născuţilor şi mamelor lor, atât pe durata spitalizării cât şi după externarea din maternitate. Web: https://www.facebook.com/BabyCareSibiu logo_muAsociaţia Mâini Unite din Sibiu a fost înființată în anul 2012 de către un grup de mame active și implicate voluntar în viața comunității. Unite din dorința de a asigura copiilor o dezoltare fizică și psihică armonioasă și un viitor mai bun, mamele au desfășurat campanii de ajutorare a copiilor ce proveneau din familii nevoiașe, dar și a copiilor cu grave probleme de sănătate și care necesitau tratamente și intervenții costisitoare. De la sănătate la educație, de la cultură la respectarea drepturilor copilului, cei mici merită tot ce-i mai bun, acesta fiind scopul Organizației Mâini Unite- din dragoste pentru copii! Web: https://www.facebook.com/MainiUnitehttp://mainiunite.blogspot.ro/ logo_emaOrganizaţia E.M.M.A. – Eternul Miracol Materna Alinare, este o organizaţie neguvernamentală non-profit şi neafiliată politic sau religios, a cărei activitate se desfăşoară pe bază de voluntariat şi care sprijină familiile ce trec prin drama pierderii unui copil şi, în mod special, pe cele care îşi pierd copilul înainte ca acesta să se nască, durerea acestora fiind cel mai puţin înţeleasă. Web: https://www.facebook.com/pages/Organizatia-EMMA/288526023346http://ww.organizatiaemma.ro

Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul

Naşterea unui copil înseamnă, petru majoritatea părinţilor, o bucurie. Pentru părinţii prematurilor bucuria acestui început este umbrită de îngrijorări, teamă şi speranţă. Începutul de drum este încă şi mai greu pentru însăşi protagoniştii acestui început în viaţă, pentru aceşti copii născuţi prea devreme. Căldura, liniştea şi pacea corpului matern, a uterului, atât de necesară desăvârşirii acestor micuţe trupuri dispare. Iar medicii şi asistentele trebuie să le asigure cele mai bune condiţii pentru continuarea dezvoltării. Incubatorul este acel loc miraculos care poate asigura o parte din ceea ce au nevoie prematurii nu numai pentru a „mima” ceea ce uterul le oferea. Incubatorul este locul miraculos care contribuie în mod esenţial la supravieţuirea acestor copii. Este „casa” în care aceştia petrec uneori săptămâni sau luni de zile până când, cu ajutorul tehnologiilor moderne şi a iubirii cu care sunt înconjuraţi de părinţi şi personalul medical, reuşesc să depăşească toate momentele dificile ale unei vieţi începute prea devreme şi sunt dezvoltaţi şi pregătiţi suficient pentru a putea, în sfârşit, să ajungă în mijlocul familiei lor, acasă.

Beneficiarii și grupul țintă?

În fiecare an aproximativ 400-450 de nou-născuţi prematuri din judeţele Sibiu, Alba şi Vâlcea sunt îngrijiţi în terapia intensivă neonatală şi în secţia de prematuri a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, aceastea fiind primele lor „case”. „Case” bune, parte a uneia din cele 11 maternităţi regionale din România, cu rezultate comparabile cu ale clinicilor de acelaşi nivel din Europa de Vest şi Statele Unite. Aproape toţi aceşti prematuri „locuiesc”, uneori vreme îndelungată, chiar şi luni de zile, în incubatoarele acestor secţii. Unele mai noi, moderne, precum cele din compartimentul de terapie intensivă neonatală, altele mult mai vechi şi mult mai puţin performante, precum cele din secţia de prematuri.

Obiectivele proiectului

  • Dorim, prin proiectul nostru, să dotăm secţia de prematuri cu un incubator modern, o „casă” nouă, mai bună, mai performană şi mai frumoasă pentru micii luptători care, după ce au câştigat marile bătălii cu viaţa în terapia intensivă neonatală, se pregătesc să plece, în sfârşit, acasă.

Schimbările pe care le va aduce proiectul în comunitate

Sute de copii prematuri vor beneficia, an de an, de condiţii mai bune la început de drum în viaţă, de o „căsuţă” mai primitoare atunci când au nevoie mai mare de căldură şi ajutor.

Obiectivul de strângere de fonduri prin SemiMaraton

50.000 RON întreaga sumă este destinată achiziţionării unui incubator modern.

Bugetul total al proiectului

50.000 RON
  sustine alearga