DAC (Decât AntiCorupţie)

Publicație pentru adolescenți
februarie 19, 2019
Împreună pentru judeţul Vâlcea
februarie 19, 2019

Orice formă de educație este un grad de libertate în plus. Suntem un grup de liceeni și credem că sănătatea unui stat se bazează pe construcția umană, morală a oamenilor din cetate. Prin Proiectul D.A.C. (Decât AntiCorupție), bazându-ne pe educația de la egal la egal, vrem să așezăm un fundament legat atât de informații utile – legislație, instituții, cum și cu ce se „mănâncă” tot ceea ce înseamnă corupție, cât și ceea ce înseamnă valori, atitudini, comportamente. Ştim că nu este suficient să nu fim corupți, e absolut obligatoriu să învățăm și să nu corupem. Avem aliați - ofițeri de la Serviciul Județean Anticorupție, formatori specializați, precum și voința și mintea noastră, şi dorim să mergem spre colegii noștri cu ceea ce înseamnă Educație AntiCorupție. Ne propunem organizarea unor ateliere anticorupție în urma cărora să concepem un minighid pe „limba” noastră. Înarmați cu informații și cu minighidul AntiCorupție, le vom transmite mai departe colegilor noștri, sperând ca, pas cu pas, întreaga comunitate să ne semene, să fie onestă, autentică, inteligentă, curioasă. Fiți alături de noi în acest demers!

 
3914 RON
Suma incasata
4222 RON
Promisa93%
 
4222 RON
Suma promisa
4000 RON
Target106%

Ideea proiectului a pornit de la o nevoie identificată în rândul elevilor de a fi informaţi în mod corect despre fenomenul corupţiei, în vederea recunoașterii formelor pe care le îmbracă acestea în diverse zone, inclusiv în mediul școlar sau tangențial experienței lor de viață. Această nevoie de informare există în rândul tuturor cetățenilor, dar noi tinerii suntem cei care răspundem cel mai bine acestei provocări, fiind și cei mai în măsură să schimbe treptat mentalități adânc înrădăcinate, care au ajuns să aibă rol de cutumă.

Foarte importante sunt anumite obiceiuri care pot părea banale sau obișnuite, tradiționale poporului român, dar care îmbracă de cele mai multe ori o formă de corupție („cadourile consistente” oferite profesorilor, „atențiile” către diverși funcționari, „recunoștința” pentru medici). Noi, elevii, conștientizăm că orice faptă de corupție ne poate afecta în mod direct sau indirect, și nu suntem dispuși să lăsăm lucrurile neschimbate. Având cunoștințe juridice despre fenomenul corupției, vom fi  pregătiți să reacționăm, cunoscând acțiunile ce trebuie întreprinse și instituțiile competente în a soluționa astfel de probleme.

Cine are informația, are puterea. Cunoscând legislația și multiplele moduri în care corupția poate fi -dacă nu combătută în totalitate-, măcar minimalizată, elevii vor avea putere să se împotrivească oricărei forme de nedreptate și să ia atitudine. Totodată, dorim ca această activitate să se propage cât mai departe, informațiile cuprinse în minighidul Anticorupție să fie accesibile, atât din punct de vedere al informațiilor deținute, cât și din punct de vedere al  conținutului, tuturor elevilor din Sibiu și chiar din județ.

Educând tinerii, educăm o societate. Majoritatea au sau vor avea drept de vot în anii următori, vor fi majori și vor răspunde pentru faptele lor, vor avea drepturi și și obligații. Suntem siguri că, înțelegând fenomenul corupției și consecințele – la nivel micro și macro – acești tineri vor fi mult mai interesați să participe în mod activ la bunul mers al justiției.

De asemenea, în toate contactele pe care le vor avea cu instituțiile statului și cu funcționarii acestora, vor știi să interacționeze corect și să ia atitudine față de orice tentativă de eludare a legii. Formând o generație care ia atitudine, consecințele se vor răsfrânge inclusiv asupra funcționarilor, care vor trebuie să se alinieze noii abordări.

Prin acest proiect, ne dorim inclusiv conștientizarea tinerilor că votul este o obligație morală, și că mersul la vot poate avea legătură directă cu lupta anticorupție.

Grupul ţintă este reprezentat de elevii liceelor de pe raza municipiului Sibiu.

Beneficiarii direcți vor fi tinerii implicați în cadrul proiectului, precum și cei care vor avea acces la informațiile ghidului și vor participa la prezentările colectivului de elaborare a ghidului.

Ca beneficiar indirect avem întreaga comunitate din Sibiu și, dacă e să privim la efectul de „bulgăre de zăpadă”, sperăm că începând cu mișcări mici și mărunte acestea vor conduce  la schimbări mari și mai importante în întreaga societate.

O 1. – conceperea, tipărirea și distribuirea a aproximativ 500 de minighiduri AntiCorupție în liceele din Sibiu

O 2. – organizarea a minim 4 sesiuni de formare (suport teoretic pentru întâlnirile din licee, elemente de educație non-formală ce facilitează interacțiunile cu grupuri mari etc) pentru 10 liceeni ce se vor numi  ambasadori anticorupție

O 3. – desfășurarea a minim 15 întâlniri (licee diferite) cu aproximativ 500 de elevi de tip open space sau cafeneaua publică pe tematică anticorupție

A 1. Delimitarea/ asumarea rolurilor în proiect, contractarea celor ce ar putea să contribuie – profesori, colegi, prieteni, membrii comunității, proiectare/ diagrama Gantt – februarie 2019;

A 2. „Incubator de ateliere” –  6 ateliere de lucru centrate pe obținerea unui produs, SmartGhid Anticorupție – aceasta presupune documentare, procesare, lucru efectiv cu ofițeri de la Serviciul Județean AntiCorupție, conceperea/elaborarea propriu-zisă, verificarea (filtrare/consultare – vor fi persoane/experți ce vor certifica corectitudinea, acuratețea, logica acestui ghid și un feedback rapid de la unii colegi vis-a-vis de cât de accesibilă este informația sau atractivitatea modului de prezentare). Crearea ilustrațiilor și a infograficelor, crearea conținutului text, machetare (design grafic) și producție (tipografie, alegerea hârtiei, etc)– termen noiembrie 2019;

A 3. Activitate tip „umbrelă” – 4 sesiuni de formare cu cei ce vor susține/ facilita întâlnirile face-to-face din licee ce au drept scop formarea dezvoltarea unorcompetențe necesareîn astfel de întâlniri, de la exerciții de „spargere a gheții” până la ceea ce înseamnă dinamică de grup, structură și design al genului acesta de activități – decembrie 2019;

A 4. Minim 15 întâlniri directe cu elevii liceelor – modalitățile vor fi diferite – există un acord cadru al partenerilor noștri Serviciul Județean Anticorupție cu Inspectoratul Școlar Județean Sibiu ce permite desfășurarea unor activități de informare în școli, putem contacta fiecare școală în parte, avem profesori suport sau prin CJE – Consiliul Județean al Elevilor, unii dintre noi au făcut sau fac parte din boardul acestuia – ianuarie-martie 2020;

A 5. Follow-up – evaluare/închidere proiect – documentarul DAC (Decât AntiCorupție), film realizat pe parcursul activităților.

Cheltuieli
-consumabile- 300 lei
-deplasări – 500 lei
-grafica ghidului – 2.500 lei
-publicarea mini ghidului – 500 exemplare  X  8 lei = 4.000 lei
-susținerea atelierelor – 700 lei

Grupul de inițiativă COGITO în parteneriat cu Serviciul Județean Anticorupție Sibiu

În anul 2018, Direcția Generală Anticorupţie, reprezentată prin Serviciile Județene Anticorupție din Neamț, Constanţa şi Sibiu în parteneriat cu Inspectoratele Școlare Județene din Neamţ, Constanţa, Sibiu și cu Ministerul Tineretului şi Sportului – finanțator al proiectului, au organizat, în perioada martie-august 2018, Proiectul regional „Gândesc, vorbesc și acționez Pro-integritate!”.

Proiectul s-a derulat ca o competiție de dezbateri care a avut ca scop formarea, dezvoltarea și exersarea competențelor de gândire critică și de comunicare rațională în spațiul public, precum și formarea și dezvoltarea atitudinilor social-civice democratice, necesare tinerei generații pentru participarea activă la viața socială.

În cadrul proiectului au fost desfășurate mai multe întâlniri între ofițerii DGA și tineri liceeni, întâlniri în cadrul cărora s-a discutat despre infracțiuni de corupție și competențele DGA. De asemenea, s-a promovat și proiectul, cu această ocazie înscriindu-se foarte multe echipe, din care au fost selectate 18, câte 6 echipe pentru fiecare proiect. Au avut loc trei tabere de dezbateri, prima în județul Neamț, a doua în județul Sibiu și etapa finală, care s-a desfășurat în județul Constanța.
Noi suntem câştigătorii locurilor II și III din cadrul proiectului și am rămas conectați cu oamenii mari, adulții ce au făcut ca lucrurile să se întâmple și, ținând cont de impactul asupra noastră, ne-am gândit să extindem experiența și să o împărtășim cu cei asemeni nouă. Nu ne sunt străine proiectele, e drept că e un proiect pilot pentru noi în această echipă dar e, probabil, cea mai bună modalitate de a verifica dacă funcționăm. Am organizat proiecte pentru colegii noștri de școală, suntem voluntari, facem dezbateri, citim, mergem la teatru sau stăm unii cu ceilalți. Credem că o să funcționăm ca o echipă de prieteni și ne bazăm pe ajutorul celor din jurul nostru și al Serviciului Județean Anticorupție.


Sustinatori (47)

Nume, PrenumeSustine AlergatorulCursaLocalitateData inscriereSusținereStare
Serban Alin Cristian Balint Camelia Crosul Visma - 5Km Sura Mica 2020-03-05 20:13:08 200.00 lei achitat
anonim Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-03-06 07:26:46 40.00 lei achitat
Ciogu Ana Maria Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-03-06 07:51:42 100.00 lei achitat
Lalu Vicky Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Tilisca 2020-03-06 08:21:55 100.00 lei achitat
anonim Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Munchen 2020-03-06 08:59:48 125.00 lei achitat
anonim Balint Camelia Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-03-06 09:39:26 50.00 lei achitat
Sortan Denisa Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-03-06 12:53:37 20.00 lei Plătește
Balteș Ioana Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Rușciori 2020-03-06 15:12:10 100.00 lei achitat
anonim Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Rusciori 2020-03-06 16:53:24 50.00 lei
anonim Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-03-07 06:27:13 20.00 lei
Bianu Alexandra Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-03-07 07:32:34 150.00 lei achitat
V. L. Balint Camelia Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-03-07 07:59:33 50.00 lei achitat
Ursachi Bianca Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-03-08 12:31:17 50.00 lei achitat
anonim Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-03-08 16:43:09 50.00 lei achitat
Vonica Simona Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-03-08 18:05:18 50.00 lei achitat
anonim Popescu Alexandru Valerian Crosul Visma - 5Km București 2020-03-09 13:46:35 125.00 lei
David Sebastian Balint Camelia Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-03-10 11:46:02 300.00 lei achitat
D L Balint Camelia Crosul Visma - 5Km Tg Mures 2020-03-12 08:33:20 100.00 lei achitat
Filip Diana Balint Camelia Crosul Visma - 5Km Ruși 2020-07-24 13:46:17 30.00 lei achitat
David Cristian Balint Camelia Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-07-24 15:14:02 50.00 lei achitat
Dragomir Ioana Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-08-06 07:48:01 50.00 lei achitat
Floca Alina Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Rusciori 2020-08-06 07:58:53 30.00 lei achitat
M Irina Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-08-06 09:03:49 30.00 lei achitat
Bodea Mihaela Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Timișoara 2020-08-06 11:53:04 100.00 lei achitat
anonim Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-08-06 19:49:29 50.00 lei achitat
Sortan Denisa Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-08-07 15:50:08 30.00 lei Plătește
anonim Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-08-10 11:18:15 50.00 lei achitat
anonim Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Șura Mică 2020-08-10 15:29:04 10.00 lei
anonim Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sura Mică 2020-08-11 00:27:03 200.00 lei achitat
Gligor Loredana Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-08-11 17:38:19 100.00 lei achitat
Rusu Ana Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-08-11 19:21:34 50.00 lei achitat
anonim Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Rusciori 2020-08-13 09:52:14 50.00 lei
Valentin Ristea Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Sura Mica 2020-08-15 10:35:57 500.00 lei achitat
Cîrtog Liliana Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Șura Mică 2020-08-15 12:34:35 50.00 lei achitat
Rosianu Andreea Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-08-15 15:58:39 50.00 lei achitat
rotar corina Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Rusciori, Drumul Magului, nr. 71 2020-08-15 18:40:00 200.00 lei achitat
anonim Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-08-16 12:06:24 50.00 lei achitat
Oprișan Iuliana Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sibiu 2020-08-16 20:02:08 30.00 lei Plătește
ȘERBAN IOANA Balint Camelia Crosul Visma - 5Km SIBIU 2020-08-17 10:09:58 50.00 lei achitat
Miguel Miguel Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Ceuta 2020-08-18 16:20:25 100.00 lei achitat
Morar Valerica Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sura-Mica 2020-08-19 11:31:34 50.00 lei achitat
anonim Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Rusciori 2020-08-26 18:52:21 100.00 lei achitat
Craciun Vlad Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Sura Mica 2020-08-26 19:27:08 50.00 lei achitat
pacuraru oana Popescu Alexandru Valerian Crosul Visma - 5Km sibiu 2020-08-27 14:43:19 50.00 lei achitat
Cojocariu Laura Loloiu Nicoleta Maria Crosul Visma - 5Km Ocna Sibiului 2020-08-27 18:29:06 50.00 lei achitat
Manta-Klemens Christine Galață Mircea Crosul Visma - 5Km Sibiu 2020-09-17 09:21:14 50.00 lei achitat
Răduț Dumi Preda Iulia Maria Simina Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Mohu 2020-09-19 13:06:51 50.00 lei achitat

Alergatori (20)

Nume, prenumeLocalitateData inscriereCursăSustineTaxă
Balint Camelia Sura Mica 2020-03-04 21:00:35 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Galață Mircea Sibiu 2020-03-05 14:48:58 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Loloiu Nicoleta Maria Rusciori 2020-03-05 21:30:50 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Preda Iulia Maria Simina Rusciori 2020-03-06 09:07:36 Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Susține! Da
Bădilă Dan Ovidiu Sibiu 2020-03-06 22:00:43 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Popescu Alexandru Valerian Sibiu 2020-03-09 08:52:42 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Gândilă Tudor Nicolae Rusciori 2020-03-09 10:12:00 Cursa Copiilor - 10-12 ani Susține! Da
Vermeșan Ioana Rusciori 2020-03-12 15:36:15 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Pop Mihaela Sighetu Marmatie 2020-07-24 08:12:54 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Musteata Alexandru Bucuresti 2020-07-24 09:44:26 Semimaratonul Elrond - 21Km Susține! Da
Agârbiceanu Cătălin SIBIU 2020-07-25 17:07:05 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Ciobanu Aurelian Sibiu 2020-07-28 08:44:22 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Dragomir Andreea Sibiu 2020-07-28 11:41:34 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Curcaneanu Olivia Sibiu 2020-07-28 12:20:48 Crosul Visma - 5Km Susține! Da
Nicoară Paul Sibiu 2020-08-04 09:25:09 Zacaria 10K - 10Km Susține! Da
Dragoș Daniela Brașov 2020-08-13 09:23:22 Semimaratonul Elrond - 21Km Susține! Da
Nagy Andrei-Cristian Baia Mare 2020-08-16 09:21:24 Semimaratonul Elrond - 21Km Susține! Da
Rogojan Alina-Lorelay Baia Mare 2020-08-16 09:26:36 Semimaratonul Elrond - 21Km Susține! Da
Braga Zaya Sibiu 2020-08-17 06:12:27 Cursa Copiilor - 8-9 ani Susține! Da
Silivestru Tudor Stefan Buzau 2020-08-22 08:51:30 Squad Race by EshopWedrop- 13-17 ani Susține! Da