Cu drag, pentru Barza Albă

Dăm startul în viață
februarie 20, 2019
Cunoaște natura din jurul tău
februarie 20, 2019

Barza albă este una dintre puținele păsări de talie mare din ornitofauna țării noastre care a încercat să se apropie de om construindu-și cuibul în interiorul localităților. Însă odată cu trecerea timpului aceasta a fost alungată din locurile tradiționale de cuibărit (hornurile caselor, șuri) fiind nevoită să găsească noi locuri pentru construirea cuibului. Astfel au apărut tot mai multe cuiburi pe stâlpii rețelelor electrice. Însă în timp aceștia s-au dovedit a fi extrem de periculoși pentru berze, cuibul sau puii acestora. Datorită contactului direct cu firele rețelelor electrice apare pericolul scurt-circuitelor care duc la incendierea cuibului. Dacă berzele adulte au o șansă salvându-se prin zbor puii prea mici sunt condamnați la moarte. Proiectul îți propune să strângă suma necesară construirii a minim 15 suporturi speciale pentru cuiburile berzelor.

 
58 RON
Suma incasata
100 RON
Promisa58%
 
100 RON
Suma promisa
11000 RON
Target1%

Construirea și montarea suporturilor speciale pentru cuiburile berzelor reprezintă o măsură eficientă de protejare a acestora pe termen lung. Alungate din locurile tradiționale de cuibărit (acoperișuri, hornuri) berzele s-au reorientat, stâlpii rețelelor electrice din localități devenind noile locuri de cuibărire ale acestei specii. Trecerea la acest mod de cuibărire s-a derulat treptat și continuă și astăzi în tot arealul de răspândire al berzei albe. În România primele cuiburi construite pe stâlpii electrici au fost înregistrate în anul 1971. Odată cu trecerea timpului cuiburile construite pe stâlpii rețelelor electrice au devenit un real pericol pentru berzele albe. Contactul direct dintre cuib și conductorii rețelei electrice favorizează apariția scurt-circuitelor care duc la incendierea cuibului. În astfel de situații doar berzele adulte reușesc să se salveze părăsind cuibul puii incapabili de zbor fiind din păcate condamnați la moarte. În anul 2003 patru pui au murit în Cristian în cuibul incendiat de pe strada XI. Au fost înregistrate și situații în care berzele adulte nu au supraviețuit.

Montarea suporturilor speciale pentru cuiburile berzelor albe va reduce semnificativ mortalitatea în cadrul acestei specii reprezentând o metodă eficientă de protejare a speciei pe termen lung. Astfel berzele vor putea cuibări în siguranță pe stâlpii rețelelor electrice fără a mai apărea pericolul incendierii cuiburilor. Puii nu vor mai fi în pericol în perioada în care sunt prea mici și nu pot părăsi cuibul. Locuitorii din localitățile în care vor fi montate suporturile nu vor mai fi nevoiți să suporte întreruperile în alimentarea cu energie electrică datorate scurt-circuitelor.

Proiectul vine în sprijinul direct al berzei albe, construirea și montarea suporturilor speciale reducând mortalitatea în cadrul acestei specii fiind o măsură eficientă de protejare a acestora. Locuitorii din localitățile în care se vor monta suporturile pentru cuiburile berzelor nu vor mai fi nevoiți să suporte întreruperile în furnizarea energiei electrice datorate scurt-circuitelor produse prin contactul direct cu cuibul berzelor. Astfel de întreruperi sunt foarte frecvente în special pe perioada verii, perioada de cuibărire a berzelor albe. Ca beneficiari indirecți ai proiectului pot fi considerați angajații Sucursalei de Distribuție a Energiei Electrice Sibiu care nu vor mai fi astfel nevoiți să participe la acest tip de intervenții.

Proiectul nostru își propune construirea și montarea a minim 15 suporturi speciale pentru cuiburile de barză albă din județul Sibiu. Proiectul vine în continuarea proiectelor depuse și implementate de către asociația noastră în anii 2017 și 2018 în cadrul Maratonului Internațional Sibiu proiecte în cadrul cărora au fost construite 26 respectiv 20 de suporturi. Suporturile sunt montate în locația finală cu ajutorul Societății de Distribuire a Energiei Electrice Transilvania Sud S. A., Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Sibiu și sunt construite de către voluntarii asociației noastre care au deja experiență în acest domeniu. Construirea și montarea suporturilor este extrem de importantă pentru protejarea pe termen lung a acestei specii care deși protejată de lege este de foarte multe ori în pericol. Suporturile vor fi montate în primăvara anului următor, în perioada 1-15 martie 2020 înainte de reîntoarcerea berzelor în ariile de cuibărire. Montarea suporturilor primăvara, înainte de reîntoarcerea berzelor s-a dovedit mai eficientă decât montarea toamna, după plecarea berzelor cuiburile nefiind distruse de păsările ce le ocupă pe perioada iernii.

  • octombrie-decembrie 2019: obținere oferte și achiziție materiale necesare pentru construirea suporturilor
  • ianuarie-februarie 2020: construirea suporturilor
  • 1-15 martie 2020: montarea suporturilor în locațiile finale

Proiectul își propune să strângă suma de 7000 lei pentru achiziționarea materialelor necesare construirii a minim 15 suporturi speciale pentru cuiburile de barză albă. Montarea suporturilor se va face în parteneriat cu Societatea de Distribuție a Energiei Electrice Transilvania Sud S. A. Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Sibiu. Pentru construirea suporturilor sunt necesare următoarele materiale: oțel cornier de diferite dimensiuni, platbandă, oțel beton de diferite dimensiuni, plasă sârmă zincată, grund, vopsea, electrozi. În funcție de prețul de achiziție al materialelor care din experiența noastră poate varia destul de mult de la un an la altul, numărul suporturilor construite poate la rândul său suferi modificări, minimul propus fiind de 15. Numărul suporturilor construite va depinde și de suma ce vom reuși să o strângem la încheierea Maratonului Internațional Sibiu.

Asociația „Prietenii Berzelor”

Asociația „Prietenii Berzelor” a fost înființată din dorința de a face mai mult pentru berze iar berzele care au avut nevoie de ajutor nu au întârziat să apară. Dacă la început preluam berze din Cristian sau din localitățile învecinate odată cu trecerea timpului am început să preluăm berze rănite din toată țara. Cu ajutorul oamenilor care le găsesc reușim să transportăm berze la Sibiu din orice colț de țară. Dacă nu avem curse directe spre Sibiu oameni ce au sunat cândva pentru a ne trimite o barză devin ajutorul nostru așteptând și mutând berzele în autobuzul ce pleacă spre Sibiu. Și așa se face că la Cristian au ajuns și au fost îngrijite în jur de 500 de berze. Pentru că suntem conștienți de importanța berzelor în natură pe lângă salvarea și reabilitarea berzelor desfășurăm activități de conștientizare, implicare și educare a celor mici. Nu îngrijim doar berze. Odată cu trecerea timpului la centrul de reabilitare au ajuns lebede, șoimi, bufnițe, egrete, cucuvele, trei mânji salvați de mici și o iapă lovită de mașină la Jimbolia dar și trei măgăruși abandonați. În anul 2015 am încheiat implementarea proiectului „Cristian, Cetatea Berzelor” proiect finanțat prin PNDR prin LEADER ce a încercat să promoveze barza albă și localitatea Cristian. Începând cu anul 2004 construim și montăm suporturi pentru cuiburile berzelor albe în încercarea de a proteja specia. Până în prezent din fonduri proprii și prin diferitele proiecte implementate, inclusiv în cadrul Maratonului Internațional Sibiu am reușit să construim și să montăm în județul Sibiu 68 de suporturi.


Sustinatori (0)

Nume, PrenumeSustine AlergatorulCursaLocalitateData inscriereSusținereStare

Alergatori (2)

Nume, prenumeLocalitateData inscriereCursăSustineTaxă
Stan Elena-Andreea Bucuresti 2020-03-06 11:06:31 Semimaraton - 21Km Susține! Da
Gatu Marius Galati 2020-03-10 18:35:10 Zacaria 10K - 10Km Plătește