Căsuța din Munți

CsodaVár – Castelul Miraculos
februarie 17, 2019

„Căsuța din Munți" este cel mai amplu și ambițios proiect cu tematică montană dezvoltat în ultimii 25 de ani în județul Sibiu. Este un proiect dezvoltat pe un termen de 3-4 ani, etapizat pe faze de construcție și se dorește a fi un refugiu alpin construit în apropierea Vârfului Măgura (1304 m) care trebuie înțeles ca fiind și o veritabilă „poartă” de intrare în Masivul Cindrel, deoarece este primul vârf din creastă, situat la 2-2,5 ore de mers față de orașul Cisnădie, de unde începe traseul principal marcat cu bandă roșie. Proiectul are ca scop construcția și introducerea în circuitul turistic și educațional a Căsuței din Munți, care va deveni un loc prielnic pentru: activități extrașcolare, tabere pentru copii în cadrul cărora ne putem atinge principalul obiectiv al asociației (drumeția, tura montană, cicloturism, escaladă sportivă, schi, orientare sportivă, fotografie și alte activități în natură).

Obiectivul nostru pentru acest an este de a strânge cât mai multe fonduri pentru achiziționarea materialelor de construcții necesare pentru continuarea lucrărilor.

 
466 RON
Suma incasata
465 RON
Promisa100%
 
465 RON
Suma promisa
15000 RON
Target3%

O situație existentă, vizibilă și trăită de toți turiștii care au vizitat Munții Cindrel scoate la iveală faptul că zona de creastă a munților Cindrel, nu dispune de suficiente refugii și locuri de cazare care să asigure turismul montan în condiții de deplină siguranță. Pe traseul principal, care începe din Cisnădie (10 km față de Sibiu) și se termină lângă Lacul Oașa (situat pe Transalpina), de peste 18 ore, nu se află nici un refugiu montan, este adevărat că poteca marcată trece pe lângă stațiunea Păltiniș- la cca. o ora de coborâre-urcare, apoi pe lângă refugiul Sub Iezere – abatere de cca. 2 ore – sau Cânaia situat la distanța de banda roșie a potecii.

Pentru a depăși acest „handicap”, asociația Tur Alpin vine în întâmpinarea problemei prin construirea Căsuței din Munți care să asigure un punct de plecare și ieșire din Munții Cindrel pe partea estică și din care la o distanță de circa 7 ore de mers să se poată ajunge la următoarea zonă de cazare, Stațiunea Păltiniș. Construcția va fi amplasată la cca. 3 ore distanță de Orașul Cisnădie, în imediata apropiere a Vârfului Măgura și a marcajelor care se răsfira de aici pentru a face legătura cu localitățile Sadu, Rau Sadului, Cisnădioara cât și cu munții Lotrului.

Astfel, Căsuța din Munți poate deveni singurul refugiu montan din zona estică a Munților Cindrel deschis publicului larg, iubitorilor de ascensiuni montane și de natură, bicicliștilor, elevilor și studenților care sunt dispuși să învețe să aprecieze natura și mișcarea în aer liber.

Întărirea infrastructurii turismului și cicloturismului în zona vârfului Măgura și partea estică a munților Cindrel, aproape inexistentă în acest moment. Mărirea numărului de turiști în zonă. Conștientizarea turiștilor pentru a practica un turism sau cicloturism curat și civilizat.

Elevii și studenții, viitori beneficiari, vor avea un loc unde pot învăța și practica activități într-un mediu curat și sănătos. Activitățile vizate sunt: drumeția, orientarea turistică, cicloturismul, escaladă sportivă, schiatul, cât și studierea florei și faunei din zonă.

Grupul țintă: comunitatea județului Sibiu.

Beneficiari direcți: toți turiștii și bicicliștii care ajung în zona estica a Munților Cindrel, elevii și profesorii care vor să desfășoare activități extrașcolare într-un mediu curat și sănătos.

Beneficiari direcți se vor numi și cei care se implică activ în etapele de construire ale Căsuței din Munți. Vom învăța împreună sa fim pe rând instalatori, zidari, dulgheri, constructori și, nu în ultimul rând, vom învăța să fim o echipă, să comunicăm și să colaborăm împreună să realizăm că orice lucru trainic și frumos necesită sacrificiu și multă muncă, pasiune și dăruire.

Beneficiari indirecți: ciobanii din zona Sadu-Râu Sadului prin promovarea produselor lor tradiționale turiștilor, prin participarea activă a celor interesați la activitățile și îndeletnicirile unei stâne de oi.

- strângerea de fonduri necesare pentru achiziționarea materialelor de construcții.

- înaintarea cât mai mult a lucrărilor de construcție.

- implicarea activă a 100 de voluntari pentru realizarea acțiunilor și activităților de construire, achiziție de materiale și chiar logistică.

  • Organizarea, pe tot parcursul anului, a turelor montane pentru a face cunoscută zona unde va fi amplasata Căsuța din Munți și pentru a da o mână de ajutor la construirea acesteia.
  • Strângerea restului de piatră și agregate necesare fundațiilor și a plăcii - 20 iulie 2019
  • Turnarea fundațiilor și a plăcii la parter - termen estimat: 30 noiembrie 2019
  • Achiziționarea de materiale de construcție necesare pentru ridicarea parterului și transportul acestora la locație: 30 iulie 2020
  • Ridicarea parterului: 30 noiembrie 2020

Cei implicați în acest proiect sunt și vor fi întru totul voluntari, neexistând renumerație pentru activitățile și acțiunile prestate la construirea Căsuței din Munți.

Cheltuielile sunt pentru:

-          materiale de construcții: 9000 lei

-          materiale consumabile, unelte și utilaje (saci, mănuși, cuie, lopeți, schelă etc.): 5000 lei

-          Total estimat - 14.000 lei

Asociația Tur Alpin

Asociația „Tur Alpin” s-a născut din dorința unor tineri de a-și materializa dragostea pentru munte.

Primul pas în acest sens a fost achiziționarea unui teren în apropierea Vârfului Măgura din Munții Cindrel care a constituit patrimoniul asociației. Asociația este una neguvernamentală, nepatrimonială, apolitică și independentă. Scopul principal al asociației îl constituie dezvoltarea și promovarea turismului, întreținerea și ecologizarea mediului înconjurător, desfășurarea activităților sportiv-educative.

Activitățile de până acum desfășurate în cadrul asociației au fost desfășurate în scop și pentru promovarea turismului și a cunoașterii naturii. În acest sens s-a participat la diverse concursuri cu tematică montană, s-au organizat drumeții cu copii si adulți (în munții: Cindrel, Făgăraș, Șureanu, Retezat, Lotrului) cu tematica de inițiere în orientare turistică. Asociația Tur Alpin s-a implicat activ in construirea monumentelor in vârf de munte (Negoiu, Suru, Prejba, Măgura); acțiuni cu caracter umanitar si ecologizare.

Activitățile de până acum pentru proiectul nostru „Căsuța din munți" au implicat activ aproximativ 80 de voluntari cu ajutorul cărora am realizat: transportul materialelor (500 saci de nisip și balast, 1 palet de saci de ciment, lemnul și acoperișul necesare pentru construirea terasei etc.), pregătirea terasamentului unde va fi construit refugiul montan, pregătirea unei structuri de lemn, turnarea unei plăci și construirea unei terase ce va servi ca loc de adăpost pe toată perioada șantierului, strângerea pietrelor necesare pentru fundație în proporție de 70%.


Sustinatori (3)

Nume, PrenumeSustine AlergatorulCursaLocalitateData inscriereSusținereStare
Rotaru Mihaela Vestemean Bogdan Cursa Copiilor - 8-9 ani Sibiu 2020-03-05 15:31:23 20.00 lei achitat
Ionel ovidiu RENTEA Bancioiu Daniela Semimaraton - 21Km Sadu 2020-03-08 08:04:55 42.20 lei achitat
Radu Valentin Bancioiu Daniela Semimaraton - 21Km Sibiu 2020-03-09 21:33:58 50.00 lei achitat

Alergatori (9)

Nume, prenumeLocalitateData inscriereCursăSustineTaxă
Bancioiu Daniela Sadu 2020-03-05 07:51:50 Semimaraton - 21Km Susține! Da
Vestemean Bogdan Sadu 2020-03-05 08:00:32 Cursa Copiilor - 8-9 ani Susține! Da
Dobre Elias Marburg / GER 2020-03-05 14:35:26 Zacaria 10K - 10Km Susține! Da
Vestemean Stefan Sadu 2020-03-07 07:55:34 Cursa Copiilor - 4-5 ani Susține! Da
Turcu Adrian SIBIU 2020-03-08 20:00:18 Zacaria 10K - 10Km Susține! Da
Turcu Mioara SIBIU 2020-03-08 20:12:04 Zacaria 10K - 10Km Susține! Da
Veliscu Maria Magdalena Bucuresti 2020-03-08 20:40:48 Semimaraton - 21Km Susține! Da
Veliscu Ovidiu Bucuresti 2020-03-08 20:44:03 Semimaraton - 21Km Susține! Da
Pongrat Lucian Sibiu 2020-03-09 15:30:33 Zacaria 10K - 10Km Susține! Da