Asociatia Micii Exploratori – „Let’s go!”

Micii-Exploratori-2Denumirea proiectului: “Let’s go !!!”

Denumirea organizatiei/grupului de initiativa: Asociatia Micii Exploratori

Nevoia/problema careia ii raspunde proiectul: Asociatia Micii Exploratori vine in intampinarea nevoilor specifice varstei de 8-13, printr-o serie de cluburi de timp liber, dezvoltate la nivel national.
In cadrul cluburilor se desfasoara activitati de interior (jocuri, cantece, versete, lectii, proiecte creative), exterior (concursuri, jocuri de teren, activitati cu franghii, tiroliana etc), drumetii si tabere de vara la cort.
Programul in sine are caracter educational si se adreseaza nevoii de cunoastere si dezvoltare, specifica copiilor, cultivand:
– disciplina (copilul invata sa asculte de reguli)
– empatia (copilul este antrenat sa devina altruism si sa fie sensibil cu privire la nevoile celor din jurul sau)
– responsabilitatea (copilul este provocat sa contribuie la reusita echipei sale, ducand la indeplinire sarcinile pe care le primeste)
– increderea in sine (indiferent de abilitatile sale inascute sau dobandite, fiecare copil in parte este incurajat sa reuseasca)
– intarirea comportamentului pozitiv si civic – se vor evidentia si vor fi laudate aspectele bune ale comportamentului copiilor, alaturi de incurajarea initiativei
– dezvoltarea spiritului ecologic si de protectie a mediului (prin campanii de ecologizare de cartier, prin incursiuni in natura si descoperirea frumusetilor acesteia).
Aceste nevoi sunt pregnante, cu atat mai mult cu cat judetul Sibiu este predominant urban, iar pe timp de vara alternativele de petrecere a timpului liber sunt problematice pentru parintii care doresc sa asigure un mediu securizant, educational, dar si relaxant pentru copiii lor.
Prin natura programului tot-unitar, cluburile Micii Exploratori se adreseaza tuturor nivelurilor personalitatii unui copil: informational, social, creativ, fizic si emotional si sustine activitatile extrascolare educativ-preventive.

Cine sunt beneficiarii si care este grupul tinta: Beneficiarii directi il reprezinta aproximativ 100 de copii intre 8-13 ani din cluburile din regiunea Sibiu (Sibiu, Cisnadie, Selimbar, Nou, Rosia, Sighisoara, Cris).
Beneficiarii indirecti sunt reprezentati de parintii care contribuie in mod activ la educarea si cresterea de cetateni proactivi in comunitatea locala, respectiv scoala si in ultima ipostaza, comunitatea locala din care provine copilul.

Descrieti ideea proiectului si activitatile ce vor fi derulate: Tabara raspunde:
– nevoii de a fi provocat cu activitati de timp liber educationale si distractive
– nevoii de a explora si cunoaste natura, alaturi de Cel care a creat-o.
Timp de o saptamana, copiilor le sunt prezentate diverse situatii de invatare prin experienta, prin care sunt stimulati sa invete in mod activ (competitii sportive si creative, individuale si de grup, meditatii si lectii civice si morale, alaturi de multe scenete, foc de tabara si specialitati pregatite la vatra).
Tabara este un exercitiu necesar pentru evadarea din lumea virtuala a generatiilor prezente de copii. Se pune accent pe relationare, echipa, comunicare si formare de viitori adulti implicati si integri. Timp de 7 zile, copilul va descoperi gustul copilariei de alta data, unde ziua nu era suficient de lunga pentru a te satura de joaca cu prietenii.

Bugetul necesar pentru implementarea proiectului: Bugetul necesar alocat taberei este de aproximativ 4 600 euro. Suma acopera cheltuielile de cazare, transport, masa si materiale necesare desfasurarii activitatilor in conditii optime.

Schimbarile pe care le va produce proiectul: Schimbarile pe care le va aduce participarea la tabara sunt schimbari de atitudine si preocupare cu privire la petrecerea si investirea timpului liber. Parintii copiilor care au participat in editiile anterioare sunt martori a influentei pozitive a taberei asupra copiilor lor.
Schimbarile sunt produse implicit la nivel de grup de influenta (prieteni), familie, scoala si in mod extins si ca obiectiv pe termen lung, asupra comunitatii locale.

Cine se va implica in implementarea proiectului?: Cei aproximativ 100 de copii si 40 de voluntari implicati in cluburile Micii Exploratori.

Obiectivul de strangere de fonduri prin Semimaraton (minim 2.000 RON): 8 000 lei (aprox 1780 euro).
In urma succesului de anul trecut, tot mai multi copii care frecventeaza cluburile Mici Exploratori isi arata dorinta de a participa la tabara.
Incat participarea la cluburi este gratuita, ne dorim sa obtinem suportul financiar pentru a facilita accesul la tabara si pentru copiii care provin din familii dezavantajate, in vederea integrarii si educarii lor non-formale si stimularea apetitului pentru frecventarea invatamantului de masa.
Pentru unii dintre copiii care vin la club, tabara “Let’s go” va fi singura amintire frumoasa a verii, de a fi mers undeva timp de o saptamana.

Cum se va realiza promovarea participarii organizatiei/grupului de initiativa la Semimaratonul Sibiu 2013?: Prin mobilizarea copiilor si a studentilor voluntari implicati in club, respectiv prin provocarea grupurilor lor de influenta (familie, prieteni, scoala, cadru profesional si alti simpatizanti). Proiectul va fi promovat prin retelele de socializare si in cadrul media. Pliantele si afisele vor inlesni informarea colaboratorilor si contactarea pietei reci.
Email: [email protected]

Alte date contact (nume, nr. telefon, adresa): Andreea Plockuy, Director Programe, 0741 189449, http://www.facebook.com/MiciiExploratori

Link* http://www.miciiexploratori.ro/

 

me_1 me_2 me_3 me_4 me_5 me_6

Fundatia Comunitara Sibiu este operator de date cu caracter personal, inregistrat la ANSPDCP cu nr. 30480