Atelierul de creație

Descrierea pe scurt a proiectului

Programul creativ reprezinta un nou mod de abordare in vederea rezolvarii problemelor tinerilor din satele de pe Valea Hartibaciului. Frecventand cursurile oferite de noi si fiind asistanti de profesionisti in domeniu, copiii gasesc un refugiu in domeniul artistic si identifica in randul dascalilor si a voluntarilor, modele demne de urmat in viata. Astfel, se incearca izolarea lor de problemele de zi cu zi si totodata conturarea traseului profesional inca din scoala primara sau gimnaziu. Efectele vor fi vizibile inca de la terminarea proiectului, cand, majoritatea vor intra intr-o noua etapa a vietii, cu obiective clar stabilite referitoare la viitorul lor. Un alt element de inovatie este acela ca tinerii romani nu sunt exclusi din program, sporirea tolerantei etnice, precum si creearea dialogului interetnic intre comunitati fiind doua dintre obiectivele pe care ne dorim sa le atingem in cadrul programului nostru.

  sustine alearga

elijah

Asociaţia Elijah Inițiativa socială Ruth Zenkert

sm_dea_micAsociatia Elijah este o organizatie neguvernamentala non-profit si neafiliata politic sau religios a carei activitate se desfasoara in satele de pe Valea Hartibaciului.In timp ce majoritatea fundatiilor si asociatiilor din acea zona pun accent de pe imbunatatirea infrastructurii sau doar pe acordarea de ajutoare umanitare populatiei, Asociatia Elijah investeste in dezvoltarea tinerilor, cosiderand ca acest mod de abordare al problemelor comunitatii rome, va avea efecte benefice si asupra generetatiilor viitoare.

Web: http://www.elijah.ro/https://www.facebook.com/pages/Elijah-Initiativa-Sociala-Ruth-Zenkert/348368785272487

Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul

Dupa plecarea in masa a etnicilor de origine germana, in satele de pe Valea Hartibaciului, inclusiv in satul Tichindeal, s-au format comunitatile de rromi. Acestia traiesc in momentul de fata in conditii insalubre, fara a avea acces la utilitati precum apa curenta, gaz sau, in unele cazuri, chiar electrictate. In randul populatiei adulte cea mai mare problema este somajul (16%), iar in randul copiilor abandonul scolar (6%). Din cauza lipsei de educatiei si problemelor apasatoare de zi cu zi, multe tinere din sat devin mame mult prea devreme, problema sociala devenind astfel si mai adanca. Cea mai fragila categorie de varsta este cea a copiilor si tinerilor care isi doresc din ce in ce mai mult sa paraseasca comunitatea din care fac parte.
Problema este foarte delicata pentru ca cea mai afectata este populatia de etnie rroma (56%), Asociatia Elijah incercand prin actiunile si programele sale sa reduca diferentele sociale dintre aceasta si celelalte etnii (romana 42% si germana 2%) si totodata sa contribuie la imbunatatirea relatiilor interetnice.

Beneficiarii și grupul țintă?

Primii beneficiar directi ai acestui proiect sunt cu siguranta tinerii si copiii. Situatia precara a familiilor lor, nu le permite sa frecventeze cursurile scolare sau sa participe la activitati extra-scolare. Astfel, Asociatia Elijah a gandit acest proiect in care sunt integrate atat elemente de educatie formala cat si de educatie informala. Urmatoarea categorie de beneficiari sunt cu siguranta parintii copiilor. De cand a inceput proiectul, si pana in momentul de fata, gradul de receptivitate al acestora a crescut, fiind nevoiti sa crestem totodata şi numărul de participanti.
Nu in ultimul rand, principalul beneficiar al acestui proiect este intreaga comunitate, prin acest program realizandu-se o dezvoltare durabila si pe termen lung a potentialului viitoarelor generatii din satul Tichindeal.
In categoria beneficiarilor ii putem incadra si pe voluntarii nostri, majoritatea dintre ei voluntari veniti din diferite tari ale Uniunii Europene, care au iau contact cu o cultura noua, calatoresc si in acelasi timp au ocazia sa invete o limba noua.

Obiectivele proiectului

Prin programul de terapie creativa, in care dorim sa implicam cat mai multi tineri cu varste cuprinse intre 7-25 ani, obiectivul major ar fi formarea acestora in domeniul creativ ,ceramica, quilling, lucru manual artistic cu hartia (pungi de cadouri ) si totodata sprijinirea lor prin programe after-school in vederea reducerii ratei abandonului scolar.

Obiectivele detaliate:

  • Formarea a 30 de tineri pana in ianuarie 2016 in domeniul creativ printr-un program care presupune educaţie formala si informala realizata asistenti , pedagogi specializati si voluntari
  • Reducerea ratei abandonului scolar cu 75% pana in 2016 in randul tinerilor cu varste curpinse intre 7-14 ani ( in prezent rata abandonului scolar este de 6%)
  • Pregatirea tinerilor care termina ciclul gimnazial pentru inscrierea in ciclul liceal (cresterea numarului populatiei cu studii medii)
  • Reducerea diferentelor sociale dintre cele doua grupuri etnice majoritare (romana si roma)
  • Sporirea gradului de toleranta etnica prin implicarea in proiect atat a tinerilor de etnie roma, cat si a tinerilor de etnie roma

Schimbările pe care le va aduce proiectul în comunitate

Proiectul contribuie la atingerea obiectivelor prin programul sau integrat de terapie prin creatie si al programului de after-school si mentorship. Pe tot parcursul programului, tinerii vor beneficia de sprijinul profesionistilor in creatie, psihologie, educatie. Astfel, pe langa insusirea si dezvoltarea calitatilor creative, participantii vor avea sprijinul specialistilor in domeniul educational pentru a se putea dezvolta personal si pentru a obtine rezultate cat mai bune atat pe plan profesional, dar si in activitatile de zi cu zi.
Practic, proiectul isi propune sa atinga obiectevele mai sus mentionate nu numai prin oferirea de noi perspective pe plan profesional pentru participanti, dar si prin dezvoltarea calitatilor umane.

Obiectivul de strângere de fonduri prin SemiMaraton

5000 lei

Bugetul total al proiectului

Deoarece echipa de proiect este formata din angajati si voluntari , toti banii stransi pentru acest proeict se vor folosi pentru achizitionarea de materiale necesare functionarii si dezvoltarii acestui proiect.

  sustine alearga